Tensiunea de pe piaţa monetară s-a calmat: dobânzile scad din nou

Data publicarii: 28-04-2014 | Finante-Banci

Dobânda interbancară Robor pe o zi a scăzut ieri cu un punct procentual, la 3,3% pe an, după o repriză de creÅŸtere de 2,5 puncte procentuale consemnată în cele trei ÅŸedinÅ£e precedente. Scăderea dobânzilor, anticipată de altfel de către analiÅŸti, confirmă practic percepÅ£ia generală privind existenÅ£a unui exces de lichiditate pe piaÅ£a monetară.

CreÅŸterea recentă a dobânzilor venise în contextul apropierii finalului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii ÅŸi cel mai probabil a fost determinată de faptul că unele bănci ÅŸi-au făcut calcule greÅŸite privind sumele care trebuiau depuse la BNR. De altfel, creÅŸterea a fost vizibilă doar în cazul ratelor pe termen foarte scurt, iar tensiunile au fost calmate inclusiv pe fondul unei intervenÅ£ii a BNR, care a injectat 2 mld. lei în piaţă printr-o operaÅ£iune de tip repo.

„Chiar dacă recentul episod de volatilitate ridicată în ratele pe termen foarte scurt a condus la creÅŸteri în ratele pentru scadenÅ£e mai îndepărtate, anticipăm că aceste tensiuni nu vor persista, iar scăde¬rile în segmentul una-trei luni sunt în linie cu această prognoză“, scriu într-o notă analiÅŸtii de la ING Bank. AceÅŸtia se aÅŸ¬teaptă ca în următoarele zile dobânda overnight să revină la nivelul de 2% pe an, unde se afla la sfârÅŸitul săptămânii trecute.

Continuarea, in ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: