Comisia Europeană a aprobat planul de restructurare al Eurobank

Data publicarii: 30-04-2014 | Finante-Banci

 Comisia Europeană a aprobat marţi planul de restructurare al celui de-al treilea grup bancar elen, Eurobank Ergasias, transmite Reuters.

 'Planul va permite băncii să devină viabilă pe termen lung fără a afecta nejustificat concurenţa. Grecia s-a angajat la un set cuprinzător de măsuri care acoperă restructurarea activităţilor Eurobank şi politica de creditare a grupului', se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Planul de restructurare al Eurobank se va desfăşura până în 2018 şi are ca obiectiv refocalizarea pe activităţile bancare de bază din Grecia şi revenirea la un profit semnificativ.

Vineri, Eurobank Ergasias a demarat operaţiunea de majorare a capitalului cu 2,86 miliarde de euro, prin emiterea de noi acţiuni, la un preţ de 0,30-0,33 euro pe titlu.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că o serie de investitori instituţionali din Grecia şi din afara ţării şi-au exprimat intenţia de a participa la operaţiunea de majorare a capitalului Eurobank.

în perioada 25-29 aprilie, banca va oferi spre vânzare până la 954.666.667 acţiuni noi în Grecia şi 8,592 de miliarde de titluri investitorilor internaţionali. Astfel, 90% din operaţiunea de majorare a capitalului, sau fonduri în valoare de 2,574 miliarde de euro, va fi acoperită de investitorii internaţionali.

Analiştii estimează că emisiunea de acţiuni va fi achiziţionată integral de sectorul privat.

După finalizarea procesului, investitorii strategici vor controla 30% din Eurobank, investitorii privaţi şi instituţionali vor deţine o participaţie de 35%, în timp ce participaţia deţinută de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) se va diminua de la 95% la doar 35%.

Joi, National Bank of Greece (NBG) a revenit cu succes pe pieţele financiare, emisiunea sa de acţiuni fiind suprasubscrisă, la un randament de 4,5%. NBG a emis bonduri pe cinci ani, obţinând 750 de milioane de euro (1,04 miliarde de dolari).

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: