Laptop in loc de desktop

Data publicarii: 17-11-2006
In timp ce piata de desktopuri a scazut puternic fata de anul trecut, PC-urile portabile se bucura de o popularitate tot mai mare pe piata autohtona, iar analistii spun ca acest trend va dura 4-5 ani, aflam din Cotidianul. Numarul de laptopuri vindute in Romania a crescut cu 37,6% in trimestrul al treilea din 2006, desi piata vinzarilor de calculatoare de orice tip a scazut cu 20,2% fata de iulie-septembrie 2005, se arata intr-un studiu IDC-CEMA intitulat "PC Shipments in Romania, Q3 2006", citat de agentia NeswIn. Fata de trimestrul trei al anului trecut, intre iulie si septembrie 2006, vinzarile de unitati desktop au scazut cu 27,8%, iar cele de servere cu 55,3%.

"Se observa o trecere a preferintelor romanilor catre piata de laptopuri desi vinzarile sint inca destul de mici in comparatie cu tarile membre ale Uniunii Europene", a declarat Calin Mirea, analist cercetator la IDC Romania, citat de NewsIn.

"In urmatorii 4-5 ani, vom fi martorii unui trend foarte ascendent pe piata laptopurilor in detrimentul desktopurilor, cu conditia sa se mentina ritmul general de crestere a economiei nationale", a estimat Mirea. Intreaga piata a vinzarilor de calculatoare a scazut cu 23,1% in valoare.

Flamingo ia "frisca"

Numai in ultimul trimestru, vinzarile de laptopuri au crescut cu 38,9% fata de trimestrul al doilea al anului in curs, in timp ce desktopurile si serverele au inregistrat cresteri in vinzari de 12% si, respectiv, 11,4%.

Raportul studiului arata ca, in prezent, Flamingo International detine o cota de 11,6% din piata, fiind urmata de Ktech (11%), Hewlett- Packard (9,7%) si, pe locul 4, Complet Electroserv, producatorul de calculatoare al grupului Altex (9,7%). Flamingo este de asemenea pe locul intii si in topul valoric al vinzarilor de calculatoare produse in Romania, cu 8,4%, urmata de Ktech cu 7,1%. In trimestrul doi din 2006, din punctul de vedere al valorii, producatorii cu cea mai mare cota de piata au fost Dell, cu 11,5%, Fujitsu Siemens, cu 10,8%, si Hewlett-Packard, cu 10,8%, pe locurile urmatoare aflindu-se Flamingo Computers, cu 9,8%, si Ktech, cu 6,9%, conform datelor IDC.

Intel inside, AMD outside

Intel domina in topul procesoarelor pe trimestrul trei cu o cota de 72,1% de unitati vindute, urmat de AMD (27,9%). In topul valoric al procesoarelor, Intel ocupa tot pozitia de frunte cu o cota de piata de 80,6%. AMD are o cota de 19,3% in acest top. Utilizatorii individuali cumpara cele mai multe computere, ocupind o cota de 47,2% din piata PC-urilor.

Fostul top pe unitati

Ca numar de computere vindute, in trimestrul doi, liderul pietei era Flamingo Computers (care ocupa primul loc cu o cota de 12%), iar pe locurile urmatoare se aflau Complet Electro Serv (companie ce face parte din grupul Altex si isi comercializeaza calculatoarele sub marca Davio), cu 11,0%, si Ktech cu 9,9%.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: