Ultima strigare la dividende în 2014

Data publicarii: 07-05-2014 | Finante-Banci

Lunea viitoare va fi ultima zi în care se vor mai putea cumpăra acţiuni „cu (drept de) dividend" la câteva companii importante, chiar dacă nu sunt cotate, de obicei, ca vedete ale ringului de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Totalul dividendelor distribuite în acest an se ridică la mai mult de 3,8 miliarde de lei, sau chiar la 4,3 miliarde de lei dacă includem în această categorie şi împărţirea a 5% din capitalul Fondului Proprietatea.

Printre companiile care dau dividende în acest an se numără şi câteva surprize, firme relativ mici, care de obicei nu se află în atenţia investitorilor şi care nu au făcut acest lucru în anii trecuţi, precum Comelf Bistriţa (CMF), Alumil Rom Industry (ALU), Casa de Bucovina Club de Munte (BCM), Carbochim Cluj (CBC), Stirom Bucureşti (STIB), COMCM Constanta (CMCM) şi fondul închis de investiţii iFond Financial România (IFR).

Unele folosesc pentru dividende şi câştigurile acumulate în anii trecuţi, remarcă Daniela Ropotă, într-o analiză a casei de brokeraj Intercapital Invest.

Chiar de joi  începe seria datelor „cu dividend" a companiilor din eşalonul doi de interes de laBursa de valori Bucureşti (BVB).

Joi 8 mai este ultima zi în care se mai pot cumpăra acţiunile Comelf Bistriţa (CMF), astfel încât investitorii cumpărători să poată figura înscrişi, ca acţionari cu drept de dividend, în data de înregistrare din 13 mai. Operaţiunile post tranzacţionare durează trei zile lucrătoare.

Cu un dividend brut de 0,1099 lei pe/acţiune, accesibil în câteva luni, producătorul de echipamente pentru industria energetică şi protecţia mediului Comelf Bistriţa (CMF) asigură încă un randament al dividendului de peste 5%, mai mare decât poate oferi un depozit bancar abia după un an întreg (sub 4%).

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: