Efectele noului val de scumpiri ale polițelor RCA

Data publicarii: 22-05-2014 | Finante-Banci

RCA se vor majora anul acesta - este informaţia care circulă de mai multă vreme în domeniul asigurărilor, unul chinuit de aşa-numitul „dumping“. Care va fi însă efectul acestei creşteri de preţ şi cum pot conducătorii auto să evite viciile sistemului?

Cât de mult vor creşte preţurile pentru contractele de răspundere civilă auto? Potrivit unor surse din piaţă, 7 din cele 11 companii autorizate să încheie poliţe RCA au anunţat că intenţionează să ridice nivelul preţurilor, în medie, cu aproximativ 15%. Există însă şi informații că ar putea interveni o creştere medie mai mare, de 20-25 de procente.

O mare problemă în acest domeniu o reprezintă, în opinia mai multor specialişti, fenomenul de „dumping“, termen oarecum impropriu folosit aici, dar care semnifică aplicarea unor preţuri mici, în scopul de a atrage clienţi şi cu riscul de a nu putea achita daunele.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) admite că acest „dumping“ există, nu e o simplă invenţie. „Societăţile de asigurare îşi stabilesc tarifele pe baza calculelor actuariale care, folosind date istorice, încearcă să estimeze costurile cu despăgubirile viitoare şi, în consecinţă, preţurile (nivelul primelor) pentru care societăţile sunt dispuse să îşi asume anumite riscuri. Tarifele care nu respectă această regulă, inclusiv eventualele cazuri de tarife mai scăzute (dumping) atrag responsabilitatea directă a societăților de asigurare“, au spus oficialii ASF, pentru Capital.

Continuarea, in Capital.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: