Cum poate fi creată o piaţă secundară a activelor proaste

Data publicarii: 22-05-2014 | Finante-Banci
Creditele neperformante au constituit o problemă şi pentru alte sisteme bancare mai apropiate sau mai îndepărtate de România, în diferite epoci şi conjuncturi, iar o parte din soluţii ar putea fi împrumutate pe piaţa locală.

„Cum poate fi simulată crearea unei pieţe secundare a activelor proaste care să atragă fonduri de investiţii şi entităţi bancare specializate în acest domeniu?“ – va fi o temă-cheie în dezbaterile din acest an ale conferinţei ZF Bankers Summit care va avea loc în perioada 10-11 iunie.

Chiar este necesară o intervenţie a statului pentru coagularea acestei pieţe? De ce s-a temut BNR să lase băncile să „şteargă“ mai uşor din bilanţ creditele care nu mai au nicio şansă de recuperare? Cât de delicată este problema „hazardului moral“ pe care o antrenează de obicei renunţarea din partea băncilor la pretenţiile asupra unor debitori care nu

şi-au mai achitat obligaţiile? Cu ce reţete vin experţii marilor instituţii financiare internaţionale? – vor fi alte elemente discutate de şefii de bănci, reprezentanţii autorităţilor, experţii şi juriştii participanţi la a treia ediţie a ZF Bankers Summit.

Sistemul bancar se află de-abia la începutul unui proces de curăţare care ar putea dura până la 4-5 ani pentru digerarea stocului de neperformante de circa 10 mld. euro.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: