Erste Bank: Testele de stres derulate de BCE favorizează sudul Europei

Data publicarii: 22-05-2014 | Finante-Banci

Grupul bancar austriac Erste Group Bank AG nu este mulţumit de modul în care organismele europene de reglementare au conceput testele de stres la care vor fi supuse băncile, teste care în opinia sa acordă un tratament preferenţial zonei de sud a Europei, transmite Bloomberg.

Un studiu conceput de Autoritatea Bancară Europeană şi care va fi derulat în acest an va arăta modul în care băncile vor face faţă celui mai negativ scenariu simulat de organismele europene de reglementare. Testul simulează, de exemplu, un declin de 10,1% al Produsului Intern Brut al Cehiei comparativ cu o contracţie de 6,1% în cazul Italiei.

'De ce este regiunea de sud a Europei mai puţin afectată decât Cehia sau Croaţia?' a declarat miercuri directorul general de la Erste, Andreas Treichl, la reuniunea generală anuală. 'A avut loc o intervenţie politică dramatică. Nu vreau să construiesc scenarii despre acest lucru, dar mie mi se pare că este ceva foarte ilogic şi incorect, şi soluţionarea acestei situaţii va fi una dintre sarcinile noastre în săptămânile şi lunile următoare', a mai spus Treichl.

Banca Centrală Europeană, instituţie condusă de italianul Mario Draghi, va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro începând din luna noiembrie şi, înainte de asta, va evalua starea de sănătate a celor mai mari 130 de bănci din zona euro printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor.

Treichl, care conduce un grup cu cele mai mari bănci din Cehia, Slovacia şi România, a apreciat că economia Cehiei este într-o stare mult mai bună decât majoritatea statelor din sudul Europei.

'Datoria guvernamentală în Cehia este mult mai mică decât în sudul Europei, condiţiile de pe piaţa muncii sunt mult mai bune, investiţiile sunt mai mari, datoria privată este la 84% comparativ cu 250% în zona euro, nivelul de capital al băncilor este la 17% comparativ cu 12% în UE', a spus Treichl. 'Nu văd niciun motiv pentru care Cehia ar trebui să fie afectată de cinci ori mai mult decât sudul Europei'.

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: