Banca Angliei ar putea majora dobânda mai repede decât se anticipează

Data publicarii: 16-06-2014 | Finante-Banci
Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a declarat joi seară că dobânda de referinţă în Marea Britanie ar putea fi majorată mai repede decât se aÅŸteaptă pieÅ£ele financiare, un semnal clar că BoE este pe punctul de a pune capăt unei perioade de cinci ani în care dobânzile au fost lăsate la un nivel scăzut record, transmite Reuters.

în discursul său anual către comunitatea financiară din Londra, Mark Carney a apreciat că creÅŸterea economică rapidă ÅŸi scăderea ÅŸomajului înseamnă că este timpul ca dobânzile să fie crescute.

'Există deja multe speculaÅ£ii cu privire la momentul exact când va avea loc prima majorare a costului creditului ÅŸi argumentele pentru această decizie sunt mai echilibrate' a spus Carney. 'Ar putea avea loc mai devreme decât se aÅŸteaptă pieÅ£ele' a adăugat guvernatorul BoE.

Până acum, majoritatea economiÅŸtilor estimau că BoE va aÅŸtepta până în al doilea trimestru al anului viitor pentru a începe să înăsprească politica sa monetară.

Mark Carney a mai spus joi că oficialii BoE vor monitoriza cu atenÅ£ie piaÅ£a muncii pentru a determina momentul adecvat pentru a începe să majoreze costul creditului. în plus, Carney a apreciat că momentul care va fi ales pentru prima majorare de dobândă este mai puÅ£in important decât faptul că înăsprirea politicii monetare va fi făcută în mod treptat ÅŸi limitat, pentru a limita efectele unei monede mai puternice asupra gospodăriilor ÅŸi nivelului de viaţă.

O eventuală majorare a costului creditului în acest an face din BoE prima dintre marile bănci centrale din întreaga lume care va creÅŸte dobânda de politică monetară după criza financiară din 2009. Rezerva Federală americană este aÅŸteptată să majoreze dobânda la mijlocul anului următor, în timp ce Banca Centrală Europeană a introdus luna aceasta noi măsuri de stimulare pentru a relansa economia zonei euro.

SURSA: ECONOMICA.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: