BERD vrea să-şi majoreze participaţiile deţinute la băncile din Ucraina

Data publicarii: 16-06-2014 | Finante-Banci

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) se aşteaptă să înceapă în următoarele luni discuţii privind majorarea participaţiilor deţinute la băncile din Ucraina pentru a se asigura că sistemul financiar al ţării nu se va scinda din cauza tensiunilor cu Rusia, transmite Reuters.

într-un interviu acordat Reuters, Francis Malige, noul şef al BERD pentru Europa de Est, a afirmat că în ultimele săptămâni situaţia din Ucraina pare să se fi stabilizat, deşi este departe de a fi una optimistă.

Cele mai recente estimări BERD indică un declin al PIB-ului Ucrainei de 7% anul acesta.

Implicarea BERD în mari proiecte de infrastructură rutieră, iniţiative în sectorul energiei şi modernizarea metroului arată că instituţia este decisă să-şi continue planurile de majorare a fondurilor cheltuite în Ucraina la un miliard de euro în acest an, pentru a ajuta ţara să depăşească criza cu care se confruntă, a explicat Francis Malige.

De asemenea, BERD vrea să-şi majoreze participaţiile deţinute la băncile din Ucraina, ca parte a eforturilor internaţionale de a preveni retragerea băncilor străine din această ţară şi prăbuşirea sistemului bancar.

Deja BERD deţine participaţii în câteva bănci mici din Ucraina, dar FMI a cerut o consolidare a acestui sector ca o condiţie a programului de asistenţă financiară de 17 miliarde de dolari pentru Ucraina.

'Depinde de bănci dacă vor să coopereze cu noi. Ne putem implica în diverse moduri: putem investi în acţiuni, putem acorda împrumuturi, putem furniza garanţii şi putem ajuta la dezvoltarea pieţelor de capital', a explicat şeful BERD pentru Europa de Est.

Acesta nu a dorit să precizeze în ce bănci vrea să investească BERD, dar a dat asigurări că achiziţionarea participaţiilor va începe anul viitor. De obicei BERD nu este acţionar majoritar ci deţine maxim 25% din acţiunile unei bănci.

Francis Malige şi-a exprimat încrederea că băncile străine nu se vor retrage din Ucraina.

Continuarea, pe ECONOMICA.