Datoria externă s-a stabilizat sub 95 mld. euro

Data publicarii: 16-06-2014 | Finante-Banci

Datoria externă totală, care include atât datoria statului, cât şi pe cea privată, a făcut în primele luni din acest an un pas înapoi după creşterea înregistrată în anii de criză, ajungând la sfârşitul lunii aprilie la 94,5 mld. euro, cu 1,5 mld. euro sub nivelul de la sfârşitul anului trecut.

în primăvara anului trecut, datoria externă totală depăşise pragul de 100 mld. euro. Trendul de scădere al datoriei va continua având în vedere că în luna mai Minis¬terul Finan¬ţe¬lor a rambursat o emisiune de obliga¬ţiuni în euro de 1,34 mld. euro, iar BNR a plătit rate de capital şi dobândă de 784 mil. euro în contul îm¬prumu¬tului luat în 2009 de la FMI. Datoria externă rămâne încă departe de nivelul existent când a început criza. în decembrie 2008, datoria externă totală era de 72 mld. euro, din care statul avea 11 mld. euro, iar firmele private şi băncile 61 mld. euro. Din datoria externă suplimentară acumulată în criză, statul este responsabil de cea mai mare parte, cei mai mulţi bani noi din exterior care mai vin în Ro¬mânia fiind împrumutaţi de Finanţe.

Faţă de martie 2014, datoria exter¬nă a crescut în aprilie în condiţiile în care Finanţele au atras în 15 aprilie suma de 1,25 mld. euro de pe pie¬ţele externe, printr-o licitaţie de obli¬¬gaţiuni denominate în euro şi cu ma¬turitate de zece ani. După finalizarea operaţiunii, Mi¬nis¬terul Fi¬nan¬ţelor a anunţat că a completat cu opt luni în avans necesarul de finanţare externă pentru anul 2014.

Da¬to¬ria externă pe termen scurt, principala vulnerabilitate care a trimis Româ¬nia în corzi la sfârşitul lui 2008, a fost la sfârşitul lunii aprilie de 18,3 mld. euro, cu 4,5% sub decembrie 2013.

SURSA: ZF.