Brandurile clasei mijlocii

Data publicarii: 20-11-2006
Brandurile clasei mijlociiAnul trecut, romanii au dovedit ca increderea pe care o au in anumite marci nu implica neaparat si un consum ridicat al acestora, aflam din Cotidianul. Pentru romanii care au utilizat cel putin o data servicii ale sistemului financiar, gradul de incredere cel mai mare este acordat BCR (64,3% raspunsuri spontane), spune un studiu al IMRCG (International Marketing Research& Communication Group), companie independenta de cercetare de piata. Se constata ca, desi Visa are un procent de utilizare usor ridicat fata de Master Card, respectiv 23,6% fata de 23,3%, cele doua servicii financiare detin aceeasi cota de incredere in rindurile consumatorilor romani.

In domeniul tehnologiei  brandul cu cel mai mare nivel de incredere este Nokia (72,6% dintre mentiunile spontane), urmat de Microsoft (67,8%) si de Orange (65,5%). Desi gradul de utilizare a marcii Panasonic este mai mare decit al serviciilor companiei Microsoft (34,9% fata de 33,7%), Panasonic se afla in urma Microsoft ca grad de incredere.

Masini de incredere

Studiul a mai evidentiat ca desi aproape jumatate dintre cei chestionati conduc o Dacia (41,7%), gradul de incredere in aceasta marca este cel mai scazut intr-un top al mentiunilor spontane (55,2%). Mercedes reprezinta pentru consumatorul roman cel mai de incredere brand auto (73,1%), desi gradul de utilizare este printre cele mai scazute (21,6%). Kent ramine cea mai de incredere marca de tigari, cu peste jumatate dintre mentiunile spontane (53,3%) si totodata cea mai utilizata marca, 30,8% dintre respondenti utilizind-o cel putin o data. Marlboro il urmeaza la scurta distanta, detinind locul al doilea atit in topul increderii, cit si la gradul de folosire (46,1% si, respectiv, 24,3%).

Coca-Cola, numarul 1

Dintre bunurile de larg consum nominalizate intr-un top 5, romanii acorda 70% mentiuni spontane marcii Coca-Cola. Brandul detine suprematia in topul increderii, dar si ca grad de utilizare. La incredere, brandul este urmat de Ariel (69,2%) si de Jacobs Krönung (66%). Chiar daca Danone are un grad de utilizare in rindurile consumatorilor aproape dublu fata de Nike (51,7%, fata de 34,3%), consumatorii au mai multa incredere in brandul american.

Studiul a luat in considerare gradul de utilizare a marcilor si mentiunile spontane. Esantionul reprezentativ a fost de 1.500 de respondenti din clasa medie, locuitori in orase cu peste 50.000 de locuitori.

Citeste tot articolul in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: