Prima bancă de clearing în yuani înfiinţată oficial în zona euro

Data publicarii: 19-06-2014 | Finante-Banci

Bank of China a devenit, joi, prima bancă de clearing în yuani înfiinţată oficial în zona euro pentru a oferi operaţiuni de clearing şi decontare, un alt pas spre extinderea utilizării pe plan mondial a monedei chineze, transmit Reuters şi Bloomberg.

Banca Centrală a Chinei a autorizat creditorul chinez să execute aceste operaţiuni la Frankfurt, pentru a facilita utilizarea yuanului de către bănci şi alte firme în tranzacţiile internaţionale şi să sprijine comerţul mondial şi investiţiile. Acordul vine după ce Germania şi Banca Centrală a Chinei au încheiat în 28 martie un acord ce prevede cooperarea în operaţiuni de clearing şi decontarea tranzacţiilor în yuani.

Subsidiara Bank of China din Frankfurt va angaja 20 de persoane şi îşi va majora acţiunile cu un miliard de yuani (161 milioane de dolari) încercând să devină banca de clearing a oraşului, a declarat luna trecută şeful subsidiarei, Li Guang.

Miercuri, China Construction Bank (CCB) a devenit prima bancă de clearing în yuani înfiinţată oficial în Londra pentru a oferi operaţiuni de clearing şi decontare, cu prilejul vizitei la Londra a premierului chinez Li Keqiang.

Numirea sprijină obiectivul capitalei Marii Britanii de a deveni cel mai important centru de tranzacţionare a yuanului din Europa, pe fondul concurenţei venite din Frankfurt, Paris şi Luxemburg.

Li Keqiang a declarat, la o întâlnire cu premierul britanic David Cameron, că cele două state trebuie să-şi extindă cooperarea financiară, să realizeze tranzacţii direct în monedele lor naţionale, să înfiinţeze o bancă de clearing în yuani şi să deschidă subsidiare ale băncilor chineze în Marea Britanie.

Continuarea, în Capital.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: