La ce bănci comerciale îşi ţine CEC Bank banii

Data publicarii: 23-06-2014 | Finante-Banci

Banca de stat CEC avea la sfârşitul lui 2013 depozite însumând 90 mil. lei la trei bănci: Piraeus Bank, cu capital elen, Millennium Bank, aflată în proces de vânzare, şi la Italo-Romena. Dacă n-a găsit clienţi nonfinanciari cărora să le dea credite, CEC a finanţat alte bănci, soldul creditelor de acest tip explodând la 759 mil. lei, faţă de 16 mil. lei în 2012. De pildă, CEC a acordat o finanţare de circa 542 mil. lei Băncii Transilvania.

CEC Bank avea la sfârşitul anului trecut un portofoliu de credite de aproape 11 mld. lei, cu 1,2% mai mare decât în 2012, dar care nu a reprezentat decât 41% din totalul activelor din bilanţ, în condiţiile în care media pieţei pentru acest raport rezistă la peste 60%.

CEC s-a numărat printre puţinele bănci mari care au reuşit să evite o scădere a stocului de credite, însă este încă departe de utilizarea capacităţilor pe măsura potenţialului. Soldul a rămas pe o creştere uşoară deşi în vara anului trecut banca a vândut către recuperatorii polonezi Kruk un portofoliu de circa 205 milioane de lei provizionat integral sub formă de credite de consum şi crean¬ţe din carduri de credit cu restanţe de peste 120 de zile. CEC a încasat 24 mil. lei, adică 12% din suma brută.

 SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: