Criză cu iz mafiot în sistemul bancar din Bulgaria

Data publicarii: 25-06-2014 | Finante-Banci

Ministrul de finanţe şi banca centrală din Bulgaria au ajuns la cuţite din cauza rolului pe care ar trebui să-l aibă o bancă rusească de stat în salvarea unei mari bănci bulgăreşti, Corpbank, naţionalizată după ce clienţii speriaţi de afacerile dubioase ale acesteia şi-au retras banii .

Deponenţii de la Corpbank, a patra bancă din Bulgaria în funcţie de mă¬rime, au început să retragă masiv bani după ce cel mai mare client a acuzat cel mai mare acţionar că a vrut să-l asasineze, scrie Financial Times. Despre bancă presa bul¬gă¬rească scrie, speculând informaţii dintr-o scrisoare ano¬ni¬mă, că s-a bucurat de un tratament special din partea vice¬guvernatorului Băncii Naţionale Ţvetan Gounev, res¬pon-sabil cu conducerea Departamentului de Supra¬veghere Ban¬cară. Potrivit scrisorii, viceguvernatorul şi guvernatorul Ivan Iskrov sunt „de ani de zile dependenţi financiar de o bancă“ aflată în ultimele zile în centrul atenţiei. Gounev a fost arestat şi este anchetat de procurori.

Corpbank şi-a încetat activităţile şi a fost plasată de banca cen¬trală la sfârşitul săptămânii trecute sub supraveghere spe¬cială. Instituţia a acţionat astfel de teamă ca problemele băn¬cii să nu declanşeze o hemoragie de capital în sistemul bancar al celei mai sărace ţări din UE, notează FT.

Banca centrală a anunţat că participaţiile acţionarilor vor fi desfiinţate, ceea ce deschide calea spre naţionalizarea Corpbank. Luni însă ministrul de finanţe Dimitar Cobanov a spus că acţionarilor li se va cere să participe la recapita¬lizarea de urgenţă a băncii. „Doar după ce actualilor acţionari li se va fi dat posibili¬ta¬tea să asigure resursele necesare statul va interveni“, a afirmat Cobanov.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: