România este cu 7 ani în urma Poloniei la capitolul intermediere financiară

Data publicarii: 01-07-2014 | Finante-Banci

Gradul de intermediere financiară  plasează România cu 7 ani în urma Poloniei, iar ponderea depozitelor negu¬vernamentale în PIB arată că România are un decalaj de 10 ani faţă de Polonia la acest capitol, chiar dacă orientarea spre produsele de economisire a crescut după criza financiară, reiese dintr-o analiză a BCR.

Salariile mici şi gradul de bancarizare foarte redus, în special în mediul rural, fac populaţia din România mult mai puţin orientată spre economisire decât cea din Polonia.  Anterior crizei financiare, creditele acordate românilor au crescut mult mai rapid decât depozitele, iar acest lucru produce efecte şi în prezent.

Creşterea puternică a creditării în România din perioada anterioară crizei financiare a vizat în special creditele acordate în valută. Sectorul bancar din România s-a bazat de două ori mai mult pe creditele în valută decât Polonia. Creditele în valută au depăşit 50% din totalul creditelor neguvernamentale în 2007, ajungând aproape de 65% în 2010-2011.

Explozia creditării în valută a avut la bază ratele nominale ridicate la creditele acordate în lei, precum şi variaţiile mari şi impredictibile ale dobânzilor.

Riscul valutar a fost ignorat de cei care au accesat credite în acea perioadă, din cauza aşteptărilor pozitive cu privire la economia locală.

în Polonia creditele valutare nu au depăşit niciodată 37% şi au coborât în prezent sub 30% ca urmare a unei rate a dobânzii mai scăzute şi mai stabile la creditele acordate în moneda naţională.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: