România, singura ţară UE cu asigurări sub 100 euro/locuitor

Data publicarii: 02-07-2014 | Finante-Banci

România este codaşă în Uniunea Europeană la capitolul asigurări, pentru că atât firmele cât şi persoanele fizice investesc foarte puţin la acest capitol, rezultă din raportul pe 2013 al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Dincolo de faptul că România se află pe ultimele poziţii între ţările Uniunii Europene în ceea ce priveşte gradul de penetrare a asigurărilor, este de notat tendinţa de scădere pe care acest indicator a avut-o în perioada 2008-2011", se arată în raportul anual al ASF.

Această tendinţă descendentă a fost însă comună mai multor state europene, fiind în egală măsură rezultatul mediului economic intern şi situaţiei financiare internaţionale. în anul 2012, gradul de penetrare a asigurărilor a stagnat în jurul valorii de 1,41%, în timp ce pentru anul 2013 s-a consemnat din nou o scădere, până la valoarea de 1,29%.

România are una dintre cele mai scăzute valori din Uniunea Europeană a densităţii asigurărilor (raportul dintre volumul de prime brute subscrise şi numărul de locuitori). La fel ca la gradul de penetrare al asigurărilor în Produsul Intern Brut (PIB), se constată o evoluţie negativă pentru perioada 2008-2012, nu doar pentru România, ci pentru majoritatea statelor membre.

România este singura ţară pentru care în cursul anului 2012 primele brute subscrise au fost în medie mai puţin de 100 euro/locuitor. în 2013, valoarea acestui indicator a coborât la 91,83 euro/locuitor.

SURSA: Capital.