Romanii intre 36 si 45 de ani conduc pe bursa

Data publicarii: 21-11-2006
In primele noua luni ale anului, aproape 29.000 de romani au cumparat titluri listate la BVB, titreaza Evenimentul Zilei. Romanii cu varste cuprinse intre 36 si 45 de ani au cumparat aproape o treime din totalul actiunilor achizitionate pe Bursa de conationali in primele noua luni ale anului, potrivit unei statistici prezentate ieri de directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache. Investitorii din aceasta categorie de varsta, aproape 6.800 de persoane, au cumparat in primele noua luni ale anului actiuni in valoare de 882 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 250 de milioane de euro. Nu neaparat acestia detin si in prezent actiunile achizitionate.

Jucatorii pe bursa cu varste intre 36 si 45 de ani se claseaza pe locul al doilea in numarul total al investitorilor romani la BVB. Cei mai numerosi sunt investitorii cu varste intre 26 si 35 de ani, ce reprezinta 27% din totalul romanilor care au cumparat actiuni.

Statistica a fost intocmita utilizand informatiile din perioada ianuarie-septembrie 2006, iar investitorii luati in calcul au fost cei care au efectuat cel putin o tranzactie de cumparare de actiuni.

Astfel, numarul de conturi considerate active a fost de aproape 31.000, din care circa 28.000 erau cele detinute de romani. Inainte, reprezentantii BVB considerau ca fiind conturi active cele din care se efectua cel putin o tranzactie pe luna.

Multi dar... mici

Romanii reprezinta grosul investitorilor la BVB: nu mai putin de 94% din total. Cei peste 28.000 de conationali care au cumparat actiuni in acest an au facut 46% din totalul sumei ce a reprezentat cumparare de actiuni.

Restul, mai bine de jumatate din valoarea actiunilor achizitionate, au fost tranzactii efectuate de persoanele juridice romane sau de investitorii straini. Cei din urma, chiar daca reprezinta numai 3% din totalul investitorilor activi in ultimele noua luni, au efectuat tranzactii de cumparare de actiuni care reprezinta 29% din total.

Persoanele juridice romane, ce reprezinta tot 3% din numarul total al investitorilor, au realizat un sfert din valoarea totala a tranzactiilor de cumparare de actiuni.

Femeile, mai putin tentate de bursa

Majoritatea investitorilor la bursa sunt barbati, femeile reprezentand numai o treime din total. Totodata, valoarea medie a sumelor plasate in titluri listate este mai redusa in cazul investitorilor-femei. In consecinta, femeile au cumparat mai putin de o cincime din totalul actiunilor achizitionate de romani in primele noua luni ale anului.

Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei