Ce trebuie să urmărim când alegem fondul de pensii

Data publicarii: 04-08-2014 | Finante-Banci

Va veni o vreme când nu vom mai avea putere să muncim şi atunci vom avea nevoie de resurse financiare care să ne asigure un standard de viaţă cât mai bun. Ce e de făcut?

Soluţia ar fi înscrierea la o pensie facultativă. Piaţa are multe alternative, produse lansate de companiile de profil (bănci, firme de asigurare etc). Dar cum alegem cea mai bună variantă?

Primul pas ar fi să analizăm prospectele fondurilor de pensii existente, spune Mircea Oancea, fostul preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), instituţie inclusă la ora actuală în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). „Pot fi comparate taxa din activul net, taxa din contribuţie, aceste costuri având un volum mai mare la pensiile facultative decât la cele obligatorii“, a afirmat Oancea. „Tot în prospect sunt prevăzute costurile cu auditul şi trebuie luat în calcul cât reprezintă în fiecare an această cheltuială. Alt criteriu ar fi costurile de tranzacţionare, suportate tot din fond la pensile facultative. Nu în ultimul rând, important este şi randamentul fondului“, a adăugat fostul şef al arbitrului pensiilor.

SURSA: Capital.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: