Exclusiv Capital: Cele mai bune carduri de credit din piață

Data publicarii: 04-08-2014 | Finante-Banci

O modalitate rapidă de a împrumuta echivalentul a trei sau mai multe salarii cumulate este oferită de cardurile de credit. Acestea sunt avantajoase mai ales pentru clienții care vor să le folosească pentru a face cumpărături la comercianți, mai puțin pentru retrageri de numerar.

Dobânzile împrumuturilor pe card variază într-o plajă largă, de la mai puțin de 15%, până la 28% pe an. Băncile încurajează folosirea lor în special pentru plăți la comercianți, motiv pentru care cele mai multe practică un nivel mai redus de dobânda pentru sumele cheltuite la POS, decât pentru retragerile de numerar. Există însă și instituții la care dobânzile sunt identice pentru ambele destinații. în plus, la două bănci – Carpatica și Veneto – perioada de grație, în care clientul nu plătește dobândă, se aplică atât pentru sumele cheltuite la comercianți, cât și pentru numerarul retras la ATM. Lucru important, deoarece produsul poate funcționa ca un credit de nevoi personale cu dobândă zero pe perioada de grație, motiv pentru care am acordat un bonus de două puncte la acest criteriu de analiză a cardurilor de credit.

în prezent, cea mai mare perioadă de grație disponibilă este de 61 de zile. Pentru familia analizată, cu venituri de 4.800 de lei (vezi detalii în Metoda de notare), cel mai mare credit care poate fi obținut cu cardul este de 40.000 de lei, dar majoritatea băncilor limitează suma la 9.000 de lei, neluând în calcul decât veniturile soțului, pe numele căruia este emis cardul, și neaprobând un împrumut mai mare de trei salarii. Cea mai redusă dobândă practicată în piață este de 13,5%. Există și bănci – ING Bank, spre exemplu – care percep dobândă zero în primul an pentru sumele cheltuite la comercianți. Alte oferte speciale îmbunătățesc condițiile din primul an după activarea cardului și pentru comisioanele practicate, cele de administrare fiind zero pe această perioadă limitată.

SURSA: Capital.