Sancţiunile Occidentului împing marile companii ruseşti spre Asia

Data publicarii: 04-08-2014 | Finante-Banci

Marile companii ruseÅŸti îÅŸi transformă o parte din rezervele de lichiditate denominate în euro ÅŸi dolari în monedă asiatică ÅŸi le transferă în băncile asiatice în condiÅ£iile în care se tem că accesul Rusiei la pieÅ£ele din SUA ÅŸi Europa ar putea fi blocat complet, scrie Financial Times.

Megafon, al doilea operator de telefonie mobilă ca mărime din Rusia, ÅŸi-a transformat 40% din rezervele de lichiditate în dolari hong-kong-ezi la bănci din China. Ceea ce a mai rămas din rezerve reprezintă ruble.

De asemenea, cel mai mare producător de nichel din lume, Norilsk Nickel, ÅŸi Novatek, al doilea mare furnizor de gaze naturale din Rusia au început să scoată dolarul din portofoliul de active denominate în monedă străină, potrivit unor surse apropiate situaÅ£iei. „Primim multe cereri acum pentru a ajuta clienÅ£i să treacă la dolarul hong-kong-ez. La început a fost doar transformarea din dolari în euro, iar acum convertesc tot mai mult în dolari hong-kong-ezi“, a explicat un analist moscovit al unei mari bănci occidentale.

AnaliÅŸtii ÅŸi bancherii spun că această „adaptare“ reflectă îngrijorările oligarhilor ruÅŸi privind intensificarea sancÅ£iunilor vestice. „Este surprinzător că Megafon, o companie concentrată  pe operaÅ£iunile interne, a ales să transforme o parte atât de mare din rezerve în dolari hong-kong-ezi, Aceasta înseamnă că se pregătesc de cel mai pesimist scenariu“, a spus Charlie Robertson, analist la Renaissance Capital.

SURSA: Mediafax.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: