UE analizează posibilitatea desfiinţării troicii care supraveghează reformele din Grecia

Data publicarii: 05-08-2014 | Finante-Banci

Autorităţile de la Bruxelles analizează desfiinţarea troicii care supraveghează mersul reformelor din Grecia, pentru a le permite oficialilor de la Atena să aplice propriul plan economic, în schimbul unei relaxări a serviciului datoriilor, au declarat oficiali europeni, transmite Kathimerini.

Discuţiile, aflate în stadiu incipient, se vor intensifica în condiţiile în care autorităţile elene şi susţinătorii financiari din zona euro pregătesc un nou parcurs pentru Grecia, al cărei program de sprijin financiar urmează să se încheie în acest an.

Desfiinţarea troicii, formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi ai FMI, ar putea fi elementul central al noului plan pentru Grecia.

După ce Irlanda şi Portugalia au încheiat programele de salvare în acest an, inspectorii UE şi ai FMI mai sunt activi doar în Grecia şi Cipru, iar numeroşi analişti au anticipat că Atena va solicia în continuare sprijin financiar.

Trecerea la un sistem de reforme contra unui program de relaxare a datoriilor, cu supraveghere mai puţin strictă, ar putea tempera nemulţumirea populaţiei şi ar favoriza guvernul în detrimentrul partidului de opoziţie de extremă-dreapta Syriza, care conduce în sondaje şi care a promis să renunţe la acordul internaţional de susţinere financiară.

SURSA: Mediafax.