Ieftinirea legumelor în primăvară a surprins BNR

Data publicarii: 07-08-2014 | Finante-Banci

"Oferta abundenta de legume, cu scaderi de preturi a fost surprinzatoare in primavara", a declarat azi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei, aratand ca o astfel de evolutie (in premiera, legumele scumpindu-se in anii anteriori in aceeasi perioada) a avut o influenta importanta asupra inflatiei, dat fiind ca legumele au o pondere de circa 30% in preturile agroalimentare luate in considerare la calcularea indicelui preturilor de consum.

"In toate primaverile au crescut preturile la legume-fructe. In primavara asta au scazut", a declarat Isarescu. "Nu e semn rau, e un semn bun", a aratat seful bancii centrale.

O astfel de evolutie poate arata, insa, o scadere a puterii de cumparare a romanilor si diminuarea veniturilor disponibile, reflectata, de altfel, si in persistenta deficitului de cerere, unul din factorii cu actiune persistenta asupra scaderii inflatiei, alaturi de ajustarea descendenta a asteptarilor privind inflatia si nivelul redus al indicatorului in zona euro.

SURSA: Capital.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: