Dimiter Radev desemnat guvernator al Băncii Centrale a Bulgariei

Data publicarii: 15-07-2015 | Finante-Banci

Parlamentul bulgar l-a desemnat marţi pe Dimiter Radev în funcţia de guvernator al Băncii Centrale a Bulgariei, pentru un mandat de şase ani, transmite BTA. Beneficiind de sprijinul partidului de la putere GERB şi partenerul de coaliţie, Blocul Reformist, nominalizarea lui Dimiter Radev a fost aprobată cu 130 de voturi pentru, 16 împotrivă şi 34 de abţineri.

Dimiter Radev are o experienţă de 35 de ani în finanţe şi după 1991 a fost adjunct al ministrului de Finanţe în şase guverne. În ultimii 14 ani, Radev a lucrat la Fondul Monetar Internaţional.

Bulgaria caută un nou guvernator după ce, anul trecut, colapsul Corporate Commercial Bank (Corpbank) a declanşat cea mai mare criză bancară pe care a înregistrat-o ţara după anii 1990. Guvernatorul BNB, Ivan Iskrov a fost considerat vinovat pentru colapsul Corpbank, a patra mare bancă din Bulgaria, iar, marţi, Parlamentul de la Sofia a votat în unanimitate demiterea sa din funcţie.

Cea mai săracă ţară membră a UE, Bulgaria, a instaurat din 1997 un Consiliul monetar, prin care moneda naţională este legată de euro, ceea ce contribuie la menţinerea datoriei externe la un nivel relativ scăzut.

AGERPRES