Germania: cresterea economica din trimestrul al doilea sustinuta de exporturi

Data publicarii: 26-08-2015 | Economie

Economia germană, cea mai mare economie europeană, şi-a revenit uşor în trimestrul al doilea al acestui an, în principal datorită exporturilor robuste, arată datele statistice publicate marţi, transmite AFP.

Oficiul federal de statistică (Destatis) a confirmat o estimare preliminară publicată luna trecută, conform căreia în perioada aprilie-iunie 2015 comparativ cu trimestrul precedent, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere de 0,4%, după un avans de 0,3% în primele trei luni ale acestui an. Comparativ cu cel de-al doilea trimestru al anului trecut, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%.

Datele statistice arată că exporturile au crescut cu 2,2% în trimestrul al doilea, în timp ce importurile s-au majorat cu 0,8%. Consumul privat a crescut cu 0,2%, în timp ce cheltuielile publice au crescut cu 0,3% iar investiţiile de capital au scăzut cu 0,4%.

'În trimestrul al doilea, principalul motor de creştere a PIB-ului a fost comerţul exterior, diferenţa dintre exporturi şi importuri, cu o contribuţie de 0,7 puncte procentuale', a precizat Destatis. Consumul privat a avut o contribuţie de 0,1 puncte procentuale, în timp ce investiţiile de capital au anulat 0,1 puncte procentuale din PIB iar stocurile au anulat şi ele 0,4 puncte procentuale din creşterea economică.

Faptul că avansul economic al Germaniei s-a bazat pe exporturi în trimestrul al doilea scoate în evidenţă riscurile cu care se confruntă principala economie europeană în cazul unei încetiniri a economiei chineze, a doua mare economie a lumii şi al treilea mare partener comercial al Germaniei. Cererea chineză a fost un element important pentru companiile germane în ultimii ani iar în 2014 deficitul balanţei comerciale a Germaniei pe relaţia cu China a atins cel mai scăzut nivel din acest secol, 4,8 miliarde de euro. În prima jumătate a acestui an deficitul comercial a crescut la 7,3 miliarde de euro.

Pentru întregul an 2015, Guvernul german mizează în prezent pe o creştere de 1,8% după un avans de 1,6% în 2014.

AGERPRES