Comisioanele bancilor de investitii s-au prabusit in trimestrul al treilea

Data publicarii: 05-10-2015 | Finante-Banci
Comisioanele bancilor de investitii au scazut cu 30% in trimestrul al treilea, din cauza volatilitatii de pe pietele financiare mondiale, atingand cel mai redus nivel din ultimii patru ani, arata cifrele publicate vineri de Thomson Reuters.

Potrivit acestora, comisioanele percepute la nivel global pentru servicii variind de la consiliere pentru fuziuni si achizitii pana la subscrieri pe pietele de capital au fost, in trimestrul al treilea, de 17,4 miliarde de dolari, in scadere cu 30% comparativ cu trimestrul al doilea si totodata cel mai mic nivel inregistrat dupa ultimul trimestru din 2011.

Trimestrul al treilea al acestui an a fost unul turbulent pe pietele financiare mondiale. Doar doi din cei 21 de indicatori financiari urmariti de Reuters au crescut in aceasta perioada, ceea ce mareste probabilitatea ca 2015 sa fie unul din cei mai slabi ani pentru investitori de dupa colapsul din 2008.

Scaderea comisioanelor bancilor de investitii a fost provocata in mare parte de reducerea cu 55% a veniturilor de pe pietele de actiuni, comparativ cu trimestrul al doilea, in timp ce comisioanele de pe pietele de obligatiuni au scazut cu o treime.

Pe primele noua luni ale acestui an, comisioanele bancilor de investitii s-au cifrat la 64,5 miliarde de dolari, cu 10% mai putin decat in perioada similara a anului trecut si de asemenea cel mai scazut nivel de dupa 2013. Bancile americane si-au consolidat pozitia de cei mai puternici jucatori din industrie. Toate primele cinci mai banci de investitii din lume sunt banci americane, pe prima pozitie fiind JP Morgan care in primele noua luni a strans comisioane de 4,66 miliarde de dolari, sau 7,2% din valoarea totala, urmata indeaproape de Goldman Sachs care a strans comisioane de 4,65 miliarde de dolari.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: