Imbatranirea infrastructurii energetice este una dintre provocarile Romaniei

Data publicarii: 06-10-2015 | Economie

Imbatranirea infrastructurii energetice si volatilitatea preturilor la combustibilii fosili constituie o parte dintre provocarile cu care se confrunta Romania, a declarat, luni, ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, intr-o conferinta pe teme energetice.

"Ministerul Energiei este implicat in procesul de elaborare a unei strategii in domeniul energetic. Dorim ca pe viitor sa ne bazam pe un mix energetic complex: hidro, nuclear, carbune, petrol gaze, energie regenerabila. Politica noastra energetica sa fie bazata pe conceptele de securitate si de independenta energetica. Romania are parte de noi provocari: cresterea dependentei energetice fata de tari din afara UE, volatilitatea preturilor combustibililor fosili, imbatranirea infrastructurii energetice - atat centrale electrice, cat si retele -, precum si ingrijorarea fata de consecintele incalzirii globale. Inseamna necesitatea tranzitiei catre o economie cu emisii reduse de carbon", a spus Gerea.

El a precizat ca autoritatile doresc asigurarea unor preturi accesibile la energie si protejarea consumatorilor.
"Privim intreaga dezvoltare a sectorului energetic la nivel macroeconomic si tinem cont de faptul ca pretul energiei influenteaza competitivitatea industriei, locurile de munca, investitiile locale si veniturile la bugetul de stat. Dorim sa asiguram preturi accesibile la energie si sa protejam consumatorii. Urmarim investitii strategice in proiecte energetice ce pot revitaliza industria romaneasca, cum ar fi Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, construirea unei termocentrale cu o capacitate de 600 de MW in Oltenia, redresarea sectorului productiei energiei pe baza de carbune si modernizarea minelor si dezvoltarea interconectarilor cu statele vecine, crearea premiselor pentru expansiunea companiilor energetice romanesti pe pietele externe", a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, Romania are nevoie de energie regenerabila, in special de biomasa si bioenergie.
"In tot acest context sustinem ca avem nevoie de energie regenerabila, in special de biomasa si bionenergie, insa ne propunem sa atingem si sa mentinem acel echilibru benefic intre investitorii din cadrul sectorului energiei regenerabile, consumatorii casnici si sectoarele industriale consumatoare de energie", a subliniat Gerea.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si Asociatia Regionala a Reglementatorilor in domeniul Energiei (ERRA) au organizat, in perioada 5 - 7 octombrie, la Bucuresti, cea de a XIV-a editie a Conferintei cu tema "Investitii si reglementare in domeniul energiei".

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: