Diplomat UE: Ministrii de finante UE taraganeaza reforma TVA

Data publicarii: 22-11-2006
Noile incercari de saptamana viitoare ale ministrilor europeni de finante pentru depasirea impasului referitor la reforma sistemului de impozitare a vanzarilor este posibil sa esueze, declara surse diplomatice, preluate de Reuters. "Reformele nu merg foarte repede", a declarat un diplomat european, care a preferat sa-si pastreze anonimatul. Ministrii europeni de finante nu au reusit sa ajunga la un acord in iunie si si-au acordat o perioada de inca sase luni. "In ciuda tuturor eforturilor facute din iunie, este prea devreme ca sa se vada vreun progres, la nivel ministerial", a spus diplomatul citat de Reuters.

In schimb, relateaza Reuters, ministrii vor amana decizia pana in iunie 2007 si, intre timp, vor prelungi pana la finalul lui 2008, reglementarea care impune o taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru serviciile electronice din afara Uniunii Europene. Reglementarea privind TVA aplicat serviciilor electronice din afara Uniunii Europene urma sa expire la sfarsitul anului 2006.

Pachetul de reforme ar urma sa schimbe si sa simplifice aplicarea taxelor pe vanzari (nr.taxe indirecte) in cazul serviciilor include schita unei directive care urmareste sa modifice modul in care TVA se va aplica asa numitelor servicii la distanta, cum ar fi cele de radio si televiziune, de telefonie sau de publicitate. Se pune in discutie plata TVA la locul unde serviciile sunt consumate, ceea ce ar modifica actualul sistem, in care taxa pe valoarea adaugata se percepe la locul "de origine" al produsului.

Pachetul de reforme include si trei proiecte de simplificare a obligatiilor de plata transfrontaliera a TVA si a procedurilor de rambursare pentru firme.

Scopul reformelor este simplificarea procedurilor si scaderea costurilor declararii TVA intr-un stat unde firmele nu au nicio filiala, astfel incat poate fi schimbat usor locul de plata a TVA. Reformele fiscale vor determina si cresterea cooperarii statelor membre, in scopul combaterii fraudei.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: