Parlamentul European vrea sa faca platile online mai sigure si mai ieftine

Data publicarii: 09-10-2015 | Finante-Banci

Parlamentul European a adoptat joi, in prima lectura, o propunere de directiva care vrea sa faca platile online si de pe dispozitivele mobile mai sigure si mai ieftine in Uniunea Europeana, transmite AFP.

Textul Directivei privind serviciile de plata (PSD 2), adoptat cu 578 de voturi pentru, 29 contra si 52 de abtineri, are drept obiectiv stimularea concurentei in sectorul platilor prin Internet dar si promovarea unor metode de plata inovative.

'Piata serviciilor de plata din UE ramane fragmentata si scumpa, costand 130 de miliarde de euro, sau peste 1% din PIB-ul UE in fiecare an. Economia UE nu isi poate permite aceste costuri daca vrea sa fie competitiva la nivel global. Noul cadrul de reglementare va reduce aceste costuri, va imbunatati securitatea platilor si va facilita aparitia unor noi jucatori si a unor metode inovative de plata pe Internet si de pe dispozitivele mobile', a declarat raportorul PE, deputatul italian Antonio Tajani.

Comisia Europeana a salutat adoptarea de catre PE a Directivei revizuite privind serviciile de plata (PSD2).'Acest act legislativ este un pas spre piata unica digitala, este un pas in beneficiul consumatorilor si companiilor si de asemenea va ajuta economia sa creasca', a declarat comisarul european pentru Servicii Financiare, Jonathan Hill.

Dupa votul in prima lectura din Parlamentul European, Directiva va fi adoptata in mod oficial si de Consiliul de Ministrii al UE in viitorul apropiat. Statele membre vor avea la dispozitie doi ani pentru a introduce modificarile necesare in legislatia nationala pentru a respecta noile reguli.

AGERPRES