Directori ai UniCredit, acuzati de legaturi cu Cosa Nostra (Reuters)

Data publicarii: 13-10-2015 | Actualitate

Procurorii italieni care lupta impotriva criminalitatii organizate au pus sub urmarire penala trei directori importanti ai grupului bancar UniCredit SpA, pentru presupuse afaceri cu un antreprenor care are legaturi cu mafia siciliana (Cosa Nostra), conform unui ordin de perchezitie al procurorilor vazut de Reuters.

Conform documentului, adjunctul presedintelui UniCredit, Fabrizio Palenzona, si alti doi directori importanti au aranjat finantarea acordata unui antreprenor italian care, sustin procurorii, ar avea legaturi cu Matteo Messina Denaro, unul dintre cei mai cautati barbati din Italia si posibilul nou lider al mafiei siciliene.

Intr-o declaratie publicata joi de UniCredit, Massimo Dinoia, un avocat care il reprezinta pe Palenzona a dezmintit acuzatiile conform carora Palenzona ar avea legaturi cu Cosa Nostra, dupa ce birourile sale au fost controlate de politia italiana.

'Nu s-a gasit nimic in timpul cercetarilor deoarece nu era nimic de gasit. Domnul Palenzona nici macar nu cunoaste persoana care, conform anchetatorilor, se presupune ca ar fi ajutat-o si instigat-o la infractiuni', sustine Massimo Dinoia.

UniCredit a luat la cunostinta informatiile privind investigatiile judiciare demarate la adresa celor trei directori ai bancii iar anumite plangeri nu au putut fi dovedite, se arata in comunicatul grupului italian.

Investigatia vine intr-un moment dificil pentru UniCredit, care intentioneaza sa concedieze aproximativ 10.000 de angajati - 7% din forta sa de munca - pentru a-si reduce costurile si a-si majora profitul. Planificatele reduceri de personal vor avea loc in Italia, Germania si Austria si includ cele 2.700 de concedieri anuntate deja in Italia.

UniCredit, grup care opereaza in 17 tari, cu 8.400 de oficii bancare si 146.000 de angajati, a anuntat deja ca va elimina 2.700 de locuri de munca pana in 2018 conform unui plan strategic pe cinci ani anuntat anterior si care urmeaza sa fie implementat. In prezent insa, UniCredit lucreaza la revizuirea planului strategic, prezentat in urma cu 18 luni, in ideea de a reduce costurile si a creste veniturile.

In primul semestru din acest an, UniCredit a inregistrat castiguri care au depasit usor un miliard de euro, in timp ce rivala Intesa Sanpaolo a raportat un profit usor peste doua miliarde de euro. Dar indicele de adecvare a capitalului al Intesa Sanpaolo a urcat la 13,3% la 30 iunie, unul dintre cele mai ridicate din Italia, in timp ce UniCredit avea un indice de 10,4%.

UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrala si de Est, unde realizeaza aproximativ 16% din veniturile sale. Cele mai mari banci italiene, UniCredit si Intesa Sanpaolo, sunt prezente si pe piata din Romania.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: