BCE, favorabila relaxarii conditiilor financiare pentru bancile din Grecia

Data publicarii: Astazi, 19-10-2015 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana vrea sa relaxeze conditiile pentru finantarea creditorilor eleni, convenite cu autoritatile de la Atena ca parte a celui de-al treilea pachet de asistenta financiara, informeaza publicatia elena 'To Vima'.

Conform saptamanalului german 'Wirtschaftswoche', presedintele BCE, Mario Draghi, le-a spus ministrilor de Finante din zona euro ca bancile elene trebuie sa primeasca finantare pana in 15 noiembrie si dupa revizuirea programului de asistenta financiara.

Desi acordul prevede ca autoritatile de la Atena trebuie sa implementeze o serie de reforme pentru ca bancile elene sa primeasca finantare, BCE pare a fi dispusa sa accepte reformele din sistemul bancar intern, cum ar fi infiintarea unui fond de salvare pentru banci.

Desi multe state membre ale zonei euro se opun unei astfel de posibilitati, se pare ca BCE va merge inainte. Prima revizuire a celui de-al treilea pachet de asistenta financiara este prevazuta in noiembrie, desi Eurogrupul admite ca decembrie ar fi un termen mai realist. Daca bancile elene primesc finantare dupa revizuirea programului, atunci nu vor avea timp suficient pentru recapitalizare, se arata in 'Wirtschaftswoche'.

BCE a decis sa deruleze noi teste de stres in randul bancilor elene pentru a sti cu exactitate care este necesarul lor de capital si pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia. Conform prevederilor celui de-al treilea program de asistenta financiara pentru Grecia, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 - 25 miliarde de euro pentru recapitalizare.

Incepand din luna noiembrie a anului trecut, Mecanismul European de Supervizare bancara este responsabil in mod direct de supravegherea unui numar de aproximativ 123 de grupuri bancare europene. Aceasta tanara autoritate, care opereaza sub egida BCE, a derulat anul trecut o vasta analiza a activelor bancare din zona euro, precum si teste de rezistenta care au scos in evidenta nevoile de capital ale mai multor institutii financiare din regiune. Un test de rezistenta este o simulare a mai multor scenarii diferite de criza financiara prin care poate fi testata soliditatea institutiilor bancare.

Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF) - principalul actionar al bancilor elene - este institutia care s-a ocupat de recapitalizarea acestor institutii. Piraeus Bank, Alpha, National Bank of Greece si Eurobank, care impreuna controleaza aproximativ 91% din industria bancara greceasca, au fost sprijinite de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International care, in cadrul precedentelor programe de asistenta financiara pentru Grecia, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curatarea sectorului bancar elen.

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.

AGERPRES
Tag-uri: