Comisia Europeana anunta investigatii privind dumping-ul practicat de China in domeniul otelului

Data publicarii: 09-02-2016 | Economie

Comisia Europeana va demara investigatii privind dumping-ul (vanzarea sub pretul pietei) practicat de China in sectorul otelului european, potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Lucia Caudet, citata de agentia EFE.

În ceea ce privește scrisoarea transmisă Comisiei Europene de o serie de miniștri ai Economiei și Industriei în legătură cu criza oțelului, CE a dat asigurări că "împărtășește" îngrijorările prezentate de aceștia și că va participa la o reuniune pentru a stabili împreună cu statele membre pașii ce vor trebui făcuți în criza siderurgică.

"CE este foarte conștientă de situație și este preocupată de problemele de supraproducție și supracapacitate din sector", a afirmat Caudet.

Scrisoarea menționată, adresată vicepreședintelui CE Jyrki Katainen, comisarului pentru Piața Internă și Industrie, Elzbieta Bienkowska, și celui pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, denunță diferența de condiții în privința oțelului, generată de supracapacitatea la nivel mondial.

De asemenea, în scrisoare se insistă ca UE"să nu rămână pasivă", fiind în joc pierderi de locuri de muncă și închideri de fabrici siderurgice și se cere CE să recurgă la toate măsurile disponibile pentru a combate concurența neloială.

Totodată, se cere investigarea practicilor de dumping ale Chinei.

În plus, toate țările semnatare solicită o "rapidă rezolvare a cererilor", deoarece nu se poate aștepta până când pagubele provocate de aceste practici neloiale vor fi irecuperabile pentru industria siderurgică europeană.

Scrisoarea este susținută de Germania, Italia, Franța, Marea Britanie, Belgia, Luxemburg și Polonia.

Pe de altă parte, Executivul a dat asigurări că va utiliza toate instrumentele pe care le are la dispoziție "pentru a sprijini industria și condiții egale" în sectorul european al oțelului și că în acest context se înscrie și Planul de Investiții al UE, cunoscut drept "Planul Juncker'.

Anunțul Comisiei a fost făcut în aceeași zi în care industria oțelului a convocat o manifestație de protest la Bruxelles, pe 15 februarie, când va avea loc și o reuniune a înalților reprezentanți din siderurgie, la care va participa și CE.

Sursa: Agerpress