Presedintele Iohannis a solicitat BEI asistenta tehnica pentru Romania

Data publicarii: 10-02-2016 | Economie

Presedintele Klaus Iohannis a primit marti, la Palatul Cotroceni, vizita delegatiei Bancii Europene de Investitii (BEI), conduse de seful BEI, Werner Hoyer, context in care a solicitat institutiei europene asistenta tehnica pentru Romania si a mentionat importanta crearii unei Banci de Dezvoltare pentru facilitarea marilor proiecte de investitii.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, în cadrul întrevederii au fost prezentate rezultatele cooperării economice dintre România și BEI, în situația în care anul 2015 a consemnat totuși o reducere a finanțării contractate. În acest context, conducerea Băncii s-a arătat încrezătoare că nivelul finanțării va reveni rapid, pe fondul concretizării mai multor proiecte rămase nefinalizate.

În comunicat se mai arată că subiectul predilect al cooperării dintre România și Banca Europeană de Investiții vizează dimensiunea investițională a "Planului Juncker", derulat prin Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS).

"La solicitarea președintelui României, conducerea BEI a oferit întreaga sa disponibilitate pentru a susține România prin asistență tehnică, expertiză asigurată de specialiștii Băncii în țara noastră", se precizează în comunicat.

Președintele Klaus Iohannis a menționat importanța creării unei Bănci de Dezvoltare, ca vehicul investițional menit să faciliteze finanțarea marilor proiecte de investiții, subiect în legătură cu care conducerea BEI și-a anunțat, de asemenea, suportul tehnic.

Discuțiile au vizat și cadrul legislativ național al parteneriatului public-privat și modalitățile în care acesta poate fi îmbunătățit, precum și nevoia de implicare consistentă a sectorului privat în acest tip de proiecte.

"În contextul economic actual, în care România înregistrează o creștere economică robustă, conducerea Băncii Europene de Investiții a evidențiat nevoia continuării reformelor structurale, astfel încât să fie asigurat un cadru cât mai competitiv pentru evoluțiile economice viitoare", se mai arată în comunicat.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: