Consiliul Concurentei investigheaza un posibil cartel pe piata masei lemnoase

Data publicarii: 11-02-2016 | Economie

Consiliul Concurentei a efectuat, marti si miercuri, inspectii inopinate la sediile a patru companii care activeaza pe piata masei lemnoase, precum si la doua directii silvice, existand suspiciunea unor intelegeri intre acesti agenti economici, a declarat, joi, presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, prezent la conferinta PRIA Competition.

Firmele anchetate sunt Kronospan România SRL, Kronospan Sebeș SA, Alredia SRL și Lacul Codrilor SRL, iar direcțiile silvice sunt cele din Alba și Hunedoara.

Chirițoiu a precizat că instituția pe care o conduce a demarat în acest an o investigație privind posibile înțelegeri între cele patru firme privind împărțirea pieței și a surselor de aprovizionare, precum și adjudecării lemnului la un preț minimal în cadrul licitațiilor organizate de cele două direcții silvice.

"Studiul pe care îl derulăm pe piața lemnului indică faptul că există disfuncționalități în acest sector, mai ales în ceea ce privește organizarea licitațiilor. În acest context, analizăm cu atenție cazurile în care au existat licitații cu puțini participanți, precum și cele la care prețul de adjudecare a fost foarte scăzut", a precizat Chirițoiu.

Documentele ridicate cu prilejul inspecțiilor se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice investigației. Inspecțiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigației, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunțare a Consiliului Concurenței în ceea ce privește existența unei încălcări a Legii concurenței.

Reprezentanții Concurenței au amintit că, în luna august 2015, în raportul preliminar al studiului derulat pe piața lemnului, Consiliul a făcut o serie de recomandări pentru îmbunătățirea mediului concurențial în acest sector. Studiul continuă cu analiza tuturor structurilor și mecanismelor de funcționare a pieței primare a lemnului și identificarea eventualelor disfuncționalități de natură concurențială.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a participat, joi, la conferința PRIA Competition, în cadrul căreia s-au dezbătut noutățile legislative în ceea ce privește concurența, precum și analize și studii de caz ale celor mai importante investigații de concurență de anul trecut.

Conferința, organizată de PRIA Events, reprezintă cel mai important eveniment dedicat concurenței și aduce laolaltă reprezentanți ai Consiliului Concurenței și ai altor autorități ale statului, reprezentanți ai camerelor de comerț și ambasadelor, reprezentanți din domeniul energetic, retail, telecom, sectorul bancar și piața farmaceutică.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: