MADR: Romania vrea know-how-ul israelian in cercetare, irigatii si asociere

Data publicarii: 12-02-2016 | Economie

Cercetarea, irigatiile si cooperativele sunt trei domenii importante de colaborare cu statul Israel, considera ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a avut joi o intrevedere cu ambasadorul statului Israel in Romania, Tamar Samash.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort remis joi AGERPRES, șeful MADR și-a exprimat intenția de a identifica modalități concrete prin care ar putea fi transferat către România know-how-ul de care dispune statul Israel în aceste sectoare din agricultură.

În context, diplomatul israelian a propus acordarea unor burse pentru studenții români din agricultură, precum și trimiterea unor experți din Israel în România pentru identificarea nevoilor din sector, iar ulterior să fie propuse soluții concrete de cooperare.

Ministrul român al Agriculturii a prezentat ambasadorului Tamar Samash proiectul privind constituirea corpului atașaților agricoli în cadrul ambasadelor României din diferite țări ale Uniunii Europene și din țări terțe, inclusiv în statul Israel.

În opinia oficialului israelian, România are multe avantaje pe care trebuie să le pună mai bine în valoare, fiind amintite calitatea solului, condițiile climatice, precum și produsele agricole de "foarte bună calitate". În acest sens, ministrul Irimescu a punctat că este foarte importantă "asocierea fermierilor în cooperative, pentru a-și eficientiza exploatațiile și a le orienta către piață".

Potrivit MADR, acordul între Guvernul României și Guvernul Statului Israel pentru cooperare în domeniul agriculturii, semnat la Ierusalim la 3 august 1998, a fost reînnoit prin semnarea la 24 octombrie 2013 a Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Statul Israel.

Sursa: Agerpress