Grecia a reluat negocierile cu creditorii internationali

Data publicarii: 09-03-2016 | Economie

Creditorii internationali ai Greciei au reluat miercuri negocierile cu Guvernul de la Atena in vederea finalizarii, cel mai probabil in luna aprilie, a evaluarii stadiului reformelor cerute autoritatilor elene, conditie obligatorie pentru continuarea ajutorului acordat Greciei, informeaza AFP si Reuters.

Euclid Tsakalotos

Șefii misiunilor instituțiilor creditoare, Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europeană și Fondul de susținere a zonei euro (MES), au programată o primă întâlnire cu ministrul grec de Finanțe, Euclid Tsakalotos, urmând ca ulterior să discute cu ministrul Muncii, George Katrougkalos, despre reforma sistemului de pensii.

Discuțiile se vor concentra pe efortul bugetar cerut Greciei pentru a atinge un surplus bugetar de 3,5% în 2018, în special prin intermediul unei noi reforme fiscale care îi va afecta pe agricultori, și al unei reforme a pensiilor pregătită de mai multe săptămâni de Guvernul grec în pofida protestelor de stradă. De asemenea, creditorii solicită Guvernului grec înființarea unui nou Fond de privatizări, în ideea accelerării ritmului privatizărilor, precum și punerea la punct a unui cadru pentru soluționarea problemei creditelor bancare neperformante.

La începutul lunii februarie, în absența unor viziuni convergente între cele două părți cu privire la aceste subiecte, procedura de evaluare a fost întreruptă iar vizita creditorilor la Atena a fost amânată. Situația a fost deblocată luni la Bruxelles, cu ocazia reuniunii miniștrilor de Finanțe din zona euro, îngrijorați și de problemele cu refugiații cu care se confruntă Grecia. Președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a anunțat cu această ocazie că zona euro este gata să-și respecte promisiunea privind demararea discuțiilor pentru o nouă reducere a datoriei Greciei.

În vara anului trecut, Uniunea Europeană și Banca Centrală Europeană au acordat Greciei un al treilea plan de asistență în valoare de 86 de miliarde de euro, în schimbul adoptării unor noi măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar și datoria. În schimb, pentru a se alătura la noul plan de asistență, Fondul Monetar Internațional a cerut autorităților de la Atena să adopte o reformă a sistemului de pensii iar din partea zonei euro a cerut un acord pentru reducerea datoriei Greciei.

Sursa: Agerpress