Brexit-ul ar afecta economia mondiala, sustine seful Trezoreriei SUA

Data publicarii: 30-03-2016 | Economie

O eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana ar avea un impact negativ asupra economiei britanice, europene si mondiale, a avertizat marti Secretarul Trezoreriei americane, Jacob Lew, informeaza AFP.

Britanicii se vor pronunța pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale țării în ultimele decenii.

Într-un interviu acordat postului public de televiziune PBS, Jacob Lew a apreciat că, în ceea ce privește schimburile comerciale și relațiile economice, repercusiunile unui Brexit ar fi resimțite la nivel mondial. "Nu cred că va fi unul bun pentru economia europeană sau britanică și nici pentru economia mondială. Într-o lume în care unul din lucrurile care influențează economia este incertitudinea cu privire la riscurile geopolitice... este clar că dacă există un nivel ridicat de incertitudine acesta are consecințe economice", a declarat oficialul american.

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de agenția Ipsos MORI, diferența dintre cei care susțin rămânerea Marii Britanii în interiorul Uniunii Europene și cei care se opun acestui scenariu s-a redus față de luna trecută. Astfel, 49% din britanici sprijină menținerea țării lor în UE, în timp ce ieșirea Marii Britanii din forul comunitar (Brexit) este susținută de 41% din britanici.

Un sondaj similar realizat în februarie arăta că 54% din britanici susțineau rămânerea țării în UE, iar 36% se opuneau acestei posibilități.

Sursa: Agerpress