Grecia si creditorii reiau negocierile dupa dezvaluirile Wikileaks

Data publicarii: 04-04-2016 | Economie

Discutiile dintre Grecia si reprezentantii creditorilor (Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Fondul de sustinere a zonei euro /MES/) au fost reluate luni dupa-amiaza la Atena, pe un fond tensionat dupa publicarea de catre Wikileaks a unui document asupra negocierilor dintre Atena si creditorii ei, in care reprezentantii Fondului evoca posibila intrare in incapacitate de plata a tarii, relateaza AFP.

O primă întâlnire a început la ora 13,00 GMT (15,00 ora locală n.r.), la un hotel din Atena, între cvartetul creditorilor și ministrul grec de Finanțe, Euclide Tsakalotos, care va prezenta noile măsuri pe care guvernul grec ar urma să le adopte pentru a obține aprobarea creditorilor cu privire la programul de redresare a economiei. Acest program se bazează pe acordul încheiat în vara anului trecut cu privire la un nou împrumut de 86 de miliarde de euro acordat Greciei în schimbul unor noi măsuri de austeritate.

Potrivit unei surse guvernamentale, proiectul de lege cu privire la reforma pensiilor precum și o nouă reformă a fiscalității vor fi în centrul negocierilor cu creditorii, pe care guvernul de la Atena vrea să le finalizeze imediat, fără ca creditorii să ceară noi măsuri suplimentare nerealiste.

Potrivit presei, creditorii ar vrea un compromis cu privire la noi măsuri suplimentare care să permită realizarea unor economii suplimentare de până la 5,4 miliarde de euro, ceea ce ar provoca mânia sindicatelor. În schimb, oficialii de la Atena ar vrea o încheiere rapidă a procedurilor de evaluare pentru a putea demara o discuție cu privire la o nouă reducere a datoriei publice a Greciei.

Însă aceste negocieri vine la două zile după ce Wikileaks a publicat ceea ce organizația prezintă a fi o transcriere a unei conferințe telefonice ce a avut loc la 19 martie între Poul Thomsen, șeful departamentului Europa al Fondului, și colega sa Delia Velculescu, șefa misiunii FMI pentru Grecia, care este prezentă și la discuțiile de luni. Cei doi se plâng de ritmul lent al discuțiilor și diferențele dintre previziunile economice pentru Grecia ale europenilor și cele ale FMI și menționează și strategia ce trebuie adoptată în cursul negocierilor.

În acest context, Thomsen întreabă: "Cum se va ajunge atunci la o decizie? În trecut, a fost luată numai o dată decizia și a fost atunci când ei (grecii) duceau serios lipsă de bani intrați în default" (incapacitate de plată n.r.). "Și este posibil acest lucru să se întâmple din nou. Iar în acest caz, se tărăgănează până în iulie și în mod clar că europenii nu vor discuta în lunile dinainte de Brexit", a adăugat el, referindu-se la referendumul britanic din 23 iunie. "Sunt de acord că avem nevoie de un eveniment, dar nu știu care va fi", declară puțin mai târziu Delia Velculescu.

Somată sâmbătă de premierul grec, Alexis Tsipras, să ofere explicații cu privire la aceste declarații, directorul general al FMI, Christine Lagarde s-a limitat să răspundă că discuțiile cu privire la datoria Greciei sunt departe de a se încheia cu un program acceptabil de către FMI.

Guvernul grec de stânga acuză în mod regulat FMI că exagerează cu o austeritate contraproductivă în timp ce țara se confruntă în prima linie cu criza migrației.

Sursa: Agerpress