FMI: Riscurile la adresa redresarii economiei globale sunt in crestere

Data publicarii: 05-04-2016 | Economie

Riscurile la adresa redresarii economiei globale sunt in crestere, iar frustrarile privind inegalitatea sporesc tendintele protectioniste, a avertizat marti directorul general al FMI, Christine Lagarde, transmit Bloomberg si Reuters.

Perspectivele economiei mondiale s-au estompat în ultimele șase luni, pe fondul încetinirii din China, al scăderii prețurilor materiilor prime și al turbulențelor de pe piețele financiare, a afirmat șeful FMI într-un discurs rostit la Frankfurt.

Declarațiile sale ar putea indica faptul că FMI ar putea înrăutăți estimarea de creștere a economiei mondiale, când va publicat raportul actualizat World Economic Outlook, în 12 aprilie.

"Vestea bună este că redresarea continuă, avem creștere economică, nu suntem în criză. Veștile mai puțin bune sunt că redresarea rămâne prea lentă, prea fragilă, și riscurile la adresa durabilității ei sunt în creștere", a explicat directorul general al FMI.

Economia SUA se confruntă cu o creștere redusă parțial din cauza aprecierii dolarului, în timp ce zona euro este afectată de nivelul scăzut al investițiilor și șomajul ridicat. Avansul PIB-ului Japoniei a fost mai slab decât s-a estimat, iar tranziția Chinei spre un model economic mai sustenabil implică un ritm de creștere mai lent. Dificultățile economice cu care se confruntă Brazilia și Rusia depășesc estimările, iar statele din Orientul Mijlociu se luptă cu efectele declinului prețului țițeiului, a apreciat Christine Lagarde.

Cu certitudine s-au înregistrat progrese importante de la criza financiară, dar ritmul prea lent timp îndelungat al creșterii economice face ca prea mulți oameni să nu simtă efectele benefice, a afirmat oficialul FMI, reafirmând cele trei instrumente care trebuie folosite pentru sprijinirea creșterii: reformele structurale, măsurile de politică monetară și fiscală.

Zona euro ar putea reduce șomajul, în special în rândul tinerilor, prin îmbunătățirea calificărilor și modul în care se caută locurile de muncă. Decizia adoptării ratelor negative ale dobânzilor de către BCE și Banca Centrală a Japoniei a fost pozitivă în ansamblu, chiar dacă trebuie să existe vigilență în urmărirea efectelor acestor decizii, a apreciat Christine Lagarde.

Sursa: Agerpress