Chimcomplex intentioneaza in continuare sa faca o oferta pentru Oltchim

Data publicarii: 10-04-2016 | Economie

Societatea Chimcomplex Borzesti informeaza ca a luat la cunostinta de investigatia declansata de Comisia Europeana asupra datoriilor combinatului Oltchim catre statul roman, prin AAAS, dar cu toate acestea se angajeaza ferm sa depuna in perioada urmatoare o oferta de achizitionare a activelor viabile apartinand combinatului din Ramnicu Valcea grupate in societatea Oltchim SPV, se arata intr-un comunicat de presa.

Chimcomplex precizează că investigația Comisiei Europene vizează doar Oltchim SA, nu și Oltchim SPV, societate în cadrul căreia nu sunt transferate datoriile combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Cu toate acestea, conducerea Chimcomplex subliniază că dacă prin investigația Comisiei Europene, ce va dura aproximativ un an, se constată că într-adevăr statul român nu a respectat, în cazul Oltchim SA, normele UE privind ajutoarele de stat, AAAS va trebui sa recupereze acest ajutoare, iar aceasta se va putea realiza inclusiv prin declanșarea falimentului. Prin urmare, "în cazul în care în acest timp de un an, administratorii judiciari nu vor valorifica patrimoniul Oltchim către un investitor, combinatul din Râmnicu Vâlcea riscă să ajungă într-o situație ce va afecta atât activitatea și salariații acestuia, cât și creditorii, care se vor afla în imposibilitatea de a-și mai recupera vreodată creanțele deținute", se precizează în comunicatul Chimcomplex.

Luna trecută, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Chimcomplex Borzești a aprobat participarea la procesul de achiziționare a activelor SC Oltchim SA și / sau a părților sociale ale SC Oltchim SPV SRL. Totodată, acționarii Chimcomplex au aprobat și atragerea unor împrumuturi în valoare maximă de 95 milioane de euro în vederea completării fondurilor necesare achiziției.

Conform Planului de Reorganizare propus de Consorțiul Rominsolv SPRL și BDO Business Restructuring SPRL și aprobat de Tribunalul Vâlcea, valorificarea  patrimoniului Oltchim către un investitor interesat de continuarea activității acestui combinat se va face prin intermediul persoanei juridice Oltchim SPV SRL, aceasta având o personalitate juridică distinctă de Oltchim S.A.

Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă și singurul producător din România de clor și polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70 % din producția sa.

Oltchim a trecut printr-o perioadă îndelungată de dificultăți economice și ajutoare de stat. România nu a recuperat sumele datorate autorităților publice timp de mai mulți ani, ci a încercat să convertească creanțele în acțiuni și să vândă întreprinderea unui investitor.

Numeroasele tentative de privatizare (începând cu 2001) au eșuat. În acest context, în martie 2012 Comisia a constatat că o conversie în acțiuni a creanțelor Oltchim deținute de AAAS nu a constituit ajutor în vederea privatizării imediate a Oltchim. Cu toate acestea, România nu a realizat conversia creanțelor în acțiuni, iar privatizarea a eșuat în septembrie 2012. Societatea acumulat noi datorii publice și a intrat în procedura de insolvență în ianuarie 2013.

Sursa: Agerpress