FMI: Riscurile la adresa stabilitatii financiare sunt in crestere

Data publicarii: 13-04-2016 | Economie

Pietele financiare globale s-au calmat dupa recentele turbulente, insa mai e mult de facut pentru a se asigura stabilitatea financiara pe plan mondial, pe fondul incetinirii cresterii economice, a scaderii preturilor la materiile prime si a temerilor privind evolutia Chinei, se arata in Raportul de stabilitate financiara globala publicat miercuri de Fondul Monetar International (FMI), transmite Reuters.

Din octombrie, au sporit riscurile cu care se confruntă sistemul financiar, iar turbulențele ar putea ușor reapărea și s-ar putea intensifica, dacă nu sunt adoptate măsuri de curățire a bilanțurilor băncilor, în special în China și Europa, avertizează FMI.

Dacă perspectivele privind creșterea economică și inflația se înrăutățesc și mai mult, riscul pierderii încrederii va crește. În asemenea circumstanțe, turbulențele pot interacționa cu vulnerabilitățile bilanțurilor băncilor. Randamentele obligațiunilor ar putea crește și condițiile financiare s-ar putea înăspri, majorând povara datoriei și presiunile asupra economiei, se arată în raportul instituției financiare globale.

Temerile privind încetinirea ritmului de creștere a PIB-ului Chinei și tranziția spre o economie orientată mai mult spre consum au alimentat recentele turbulențe financiare, iar dificultățile cu care se confruntă sectorul de stat chinez afectează bilanțurile băncilor. Creditele bancare acordate companiilor cu probleme s-ar putea transforma în pierderi potențiale pentru bănci, care ar putea ajunge la aproximativ 7% din PIB, avertizează FMI.

Ratele negative ale dobânzilor, alături de achizițiile de obligațiuni, sunt cruciale pentru stimularea creșterii economice. Deși aceste decizii au redus marjele de profit ale băncilor, în ultimă instanță ele vor beneficia de pe urma creșterii economice mai solide și a reducerii costurilor de finanțare, se arată în raportul instituției financiare globale.

Marți, Fondul Monetar Internațional a înrăutățit estimarea de creștere în acest an și a avertizat că o ieșire a Marii Britanii din UE (Brexit) ar fi o nouă lovitură pentru economia mondială.

Anul acesta, economia mondială ar urma să înregistreze o creștere de 3,2%, față de un avans de 3,4% estimat de FMI în ianuarie, în timp ce anul viitor expansiunea ar urma să ajungă la 3,5%, față de un avans de 3,6% prognozat în urmă cu trei luni.

Britanicii se vor pronunța pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale țării în ultimele decenii.

Sursa: Agerpress