Cresterea consumului dinamizeaza piata de restaurante si cafenele din Capitala (analiza)

Data publicarii: 21-04-2016 | Economie

Piata restaurantelor si a cafenelelor din Capitala s-a dinamizat puternic in ultimul an, pe masura ce evolutia consumului a intrat pe o panta ascendenta, tendinta confirmata de evolutia numarului de tranzactii, dar si de rezultatele pozitive inregistrate de majoritatea jucatorilor, se arata intr-o analiza a unei companii de consultanta imobiliara, remisa joi AGERPRES.

"Piața cafenelelor și restaurantelor din București este extrem de dinamică, atât din motive obiective, precum creșterea consumului, cât și din cauze externe, precum necesitatea relocării unor afaceri profitabile care își desfășurau activitatea în clădiri improprii. Vedem activitate atât din partea marilor lanțuri, care caută să-și extindă rețeaua, cât și din zona tinerilor care au activat în alte domenii și decid să investească într-un sector cu potențial. Deși preluarea unei francize este o opțiune mai sigură, unii antreprenori, români și nu numai, vor să se impună cu concepte proprii de restaurante sau cafenele", apreciază Bogdan Gubandru, manager la DTZ Echinox.

Prețul mediu de închiriere pentru un spațiu destinat restaurantelor și cafenelelor este de 26 de euro/mp lunar.

Sectorul de restaurante din București va continua să crească, după cum apreciază investitorii din sectorul HoReCa, din două motive — tinerii nu mai au timp să gătească acasă, în timp ce veniturile vor continua să crească și oamenii își vor putea permite să ia masa la restaurant. Interzicerea fumatului în spații publice, inclusiv în cafenele și restaurante, se resimte în special în vânzările operatorilor din interiorul mallurilor, unde este mai dificilă amenajarea unor spații speciale pentru fumători. Astfel, noile locații trebuie sa fie adaptate legislației în vigoare, iar pentru cafenele posibilitatea amenajării unei terase a devenit un "must".

Pe lângă parterele clădirilor de birouri, alte zone populare pentru industria cafenelelor din București este Piața Dorobanți, Universitate, Piața Romană, Piața Victoriei.

Sursa: Agerpress