FMI vrea sa demareze imediat discutiile pentru reducerea datoriei Greciei (FT)

Data publicarii: 06-05-2016 | Economie

Fondul Monetar International a cerut ministrilor de Finante din zona euro sa inceapa imediat negocierile pentru a acorda Greciei o reducere de datorii, in pofida opozitiei exprimate de Germania, in conditiile in care luni are loc o reuniune de urgenta a Eurogrupului, informeaza Financial Times.

Într-o scrisoare trimisă joi seara celor 19 miniștrii de Finanțe din zona euro, directorul general al FMI, Christine Lagarde, apreciază că negocierile dintre Atena și creditorii internaționali, în legătură cu reducerile bugetare "de rezervă" în valoare de trei miliarde de euro, au eșuat iar diminuarea datoriilor trebuie pusă imediat pe masa discuțiilor, în caz contrar existând pericolul ca FMI să nu mai participe la acest program.

"Credem că măsurile specifice de reformă economică, restructurarea datoriilor și finanțarea trebuie discutate simultan. Pentru ca noi să sprijinim Grecia cu un nou acord FMI este esențial ca finanțarea și ștergerea datoriilor către partenerii europeni ai Greciei să se bazeze pe ținte fiscale care sunt realiste deoarece sunt sprijinite de măsuri credibile pentru a le atinge", se arată în scrisoarea trimisă de Christine Lagarde.

Atât FMI, cât și șeful său pentru Europa, Poul Thomsen, au fost criticați în ultimele luni de o serie de oficiali greci pentru că au solicitat măsuri excesive de austeritate.

În paralel, Grecia este paralizată începând de vineri de o grevă generală de 48 de ore organizată de principalele sindicate din Grecia pentru a protesta față de intenția Guvernului de a trece prin Parlament două proiecte de lege controversate cu privire la reforma pensiilor și impozitul pe venituri. Parlamentarii greci vor să adopte aceste noi măsuri de austeritate înainte de reuniunea de luni a miniștrilor de Finanțe din zona euro, în speranța că îi va convinge astfel pe creditori să elibereze noi fonduri din acordul de asistență.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: