Brexitul ar pune in pericol exporturile de whisky ale Marii Britanii

Data publicarii: 10-05-2016 | Economie

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea pune in pericol exporturile de whisky in valoare de peste un miliard de lire sterline pe an, a apreciat luni Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale, informeaza Bloomberg.

Whisky-ul este cel mai important produs de export al Marii Britanii din categoria alimente și băuturi, iar blocul comunitar este principala sa piață, fiind responsabil pentru 37% din volumul vânzărilor, susține la rândul său Scotch Whisky Association (SWA), care sprijină, la rândul său, rămânerea în UE.

"Industria va avea de câștigat dacă rămânem în UE pentru că producătorii de whisky vor avea acces liber pe piața unică. Părăsirea UE ar fi un salt în necunoscut pentru industria britanică și ar putea duce la ani de negocieri pentru ajungerea un nou acord comercial", a declarat secretarul Departamentului pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale, Elizabeth Truss.

Orzul, ingredientul din care se produce whisky, este cel mai cultivat soi de cereale din Scoția, reprezentând aproape 70% din suprafața cultivată cu cereale anul trecut, potrivit datelor furnizate de Guvernul scoțian.

De asemenea, producătorul de băuturi Diageo susține și el rămânerea Marii Britanii în UE, în condițiile în care compania are 29 de distilerii de whisky în Scoția. "Diageo și întreaga industrie de whisky scoțian beneficiază de pe urma apartenenței la UE a Marii Britanii. Credem cu tărie că ar trebui să rămânem parte a Uniunii", a declarat directorul Diageo, Ivan Menezes.

Britanicii se vor pronunța pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale țării în ultimele decenii. Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, realizat de YouGov pentru postul de televiziune ITV, aproximativ 40% dintre alegători s-au pronunțat în favoarea așa-numitului Brexit, față de cei 42% care cred că Marea Britanie ar trebui să rămână în UE.

Sursa: Agerpress