Salariile vor creste, dar nu se stie cat

Data publicarii: 29-11-2006
salarii mai mariPremierul Tariceanu i-a convocat ieri la o reuniune de lucru pe ministrii Gheorghe Barbu (Munca si Protectie Sociala), Eugen Nicolaescu (Sanatate), Sebastian Vladescu (Finante) si Mihail Hardau (Educatie), pentru a discuta despre politica salariala pe anul 2007, anunta Romania Libera. Cei cinci "grei" ai actualei guvernari au decis ca salariile bugetarilor vor creste, dar nu au anuntat procentele de majorare. Sedinta ministrilor survine dupa ce marile confederatii au anuntat proteste de amploare chiar in pragul integrarii in UE.

"Cresterile salariale din domeniul Educatiei si Sanatatii vor fi in conformitate cu caracterul strategic al acestor domenii, astfel incat sa se realizeze o mai buna corelare intre veniturile din sectorul bugetar si sa se mentina echilibrele macroeconomice. Pe de alta parte, cresterile salariale din toate domeniile trebuie sa se bazeze pe acoperirea inflatiei si pe sporirea competitivitatii muncii", a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, printr-un comunicat, imediat dupa reuniunea de lucru a ministrilor. Ea a precizat, in cea mai pura limba de lemn, ca politica salariala din domeniile Educatiei si Sanatatii a fost evaluata "in contextul analizei ansamblului macroeconomic, al influentei asupra evolutiei inflatiei, precum si in contextul necesitatii respectarii criteriilor de convergenta cerute de aderarea la UE".

Se strange latul in jurul Guvernului

In ultima vreme, presiunile sindicale asupra guvernantilor s-au intetit. Revendicarile sunt preponderent de natura salariala. Marile confederatii ameninta cu proteste de amploare chiar in pragul integrarii in UE, cu stoparea activitatii din scoli, spitale, alte institutii publice si intreprinderi.

Deocamdata, Cabinetul Tariceanu nu a luat nicio decizie cu privire la toate aceste revendicari, negocierile cu partenerii sociali anuntandu-se a fi deosebit de dure. Singura hotarare guvernamentala cu impact asupra veniturilor din 2007 este stoparea acordarii tichetelor de masa pentru angajatii institutiilor publice, in scopul economisirii fondurilor bugetare.

Citeste tot articolul in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: