Leii noi: 80 la suta din numerar

Data publicarii: 29-11-2006
Bancnotele si monedele vechi vor putea fi preschimbate la bancile comerciale timp de o luna, iar apoi la sucursalele BNR, titreaza Evenimentul Zilei. Leii noi aflati la populatie si la firme reprezentau 80a din numerar la finele lunii octombrie, potrivit reprezentantilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Acestia estimeaza ca volumul de lei vechi care va ramane pe piata dupa 31 decembrie - ultima zi in care se mai pot face plati cu acestia, nu va fi substantial.

Cati lei noi sunt pe piata

La finele lunii octombrie, la populatie si la firme erau puse in circulatie 710 milioane de bancnote si 489 de milioane de monede ale leului nou. Acestea cantareau nu mai putin de 2.670 de tone. Numerarul era completat de 99 de milioane de bancnote si de 884 de monede din vechea emisiune.

Ce lei vechi au rezistat pe piata

Bancnotele de 500.000 de lei vechi erau cele mai numeroase in randul bancnotelor din vechea emisiune monetara care rezistasera pe piata. Acestea reprezentau aproape 37a din bancnotele din vechea emisiune care se mai aflau inca in circulatie. O explicatie este faptul ca BNR a utilizat aceste bancnote la platile facute catre banci pana la finele lunii august.

Bancnotele de 500.000 lei vechi erau intens solicitate de banci. Acestea le utilizau pentru a alimenta bancomatele care nu erau inca adaptate "masurilor" bancnotelor leului nou.

Bancnotele de 10.000 de lei vechi si cele de 100.000 de lei vechi reprezentau cate o cincime din numarul total al vechilor bancnote aflate inca in circulatie.

In ceea ce priveste monedele, cele de 100 de lei erau cele mai numeroase in totalul celor din vechea emisiune neretrase inca de pe piata, potrivit datelor BNR. Acestea reprezentau mai mult de o treime din total. Aceste monede nu mai sunt utilizate insa de mult timp pentru plati. "Cifrele indica, de fapt, numarul mare de monede stocat la populatie, distrus sau pierdut de-a lungul perioadei scurse de la data punerii in circulatie. Practic, aceste monede nu mai sunt utilizate la plati, (...) ceea ce face imposibila inlocuirea lor de catre banca centrala", explica reprezentantii BNR.

Un procent insemnat il reprezinta insa si monedele de 1.000 de lei vechi aflate inca in circulatie: aproape 25% din totalul monedelor vechi.

Preschimbare prin... scrisori

Dupa 31 decembrie, leii vechi ramasi prin buzunare vor putea fi preschimbati in lei noi, fara plata unor taxe sau comisioane. "BNR are in vedere autorizarea tuturor institutiilor de credit care doresc sa i se alature in actiunea de preschimbare, fara a percepe taxe sau comisioane, prin implicarea pe o perioada scurta de timp, respectiv de o luna", anunta reprezentantii bancii centrale.

Banii rataciti prin buzunare sau prin portmonee nefolosite vor putea fi schimbati pe lei noi timp nelimitat. Acestia vor putea fi trimisi la sucursalele sau sediul central al BNR prin scrisori recomandate cu valori declarate. Cei care expediaza o astfel de scrisoare cu lei vechi vor primi acasa tot o scrisoare recomandata cu valoare declarata cu echivalentul sumei trimise in lei noi.

Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: