Au inceput lucrarile de constructie la gazoductul TAP

Data publicarii: 17-05-2016 | Economie

Cinci state din Europa de Sud-Est au demarat marti in mod oficial lucrarile de constructie la o conducta destinata sa aduca gaze naturale din bazinul Caspic pe pietele europene, in ideea de a reduce dependenta Europei de Rusia, informeaza Reuters.

Cu o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) face parte dintr-un proiect mai amplu, denumit Coridorului Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, care va permite transportul a peste 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică până în Italia.

"Harta energetică a Europei de Sud-Est este redesenată iar acest lucru face din Grecia un centru energetic în regiune", a declarat marți premierul Alexis Tsipras la ceremonia de inaugurare a lucrărilor organizată la Salonic, nordul Greciei.

Acest proiect de cinci miliarde de euro va trece prin Georgia, Turcia, Grecia și Albania pentru a ajunge până în sudul Italiei via Marea Adriatică. Trans Adriatic Gas Pipeline ar urma să facă legătura cu conducta Trans Anatolian Pipeline (TANAP) la punctul de frontieră Kipoi dintre Grecia și Turcia, precum și cu conducta Caucazul de Sud prin Georgia.

"Inaugurăm o parte importantă a unuia din cele mai mari și mai complexe proiecte din istoria industriei energetice", a declarat premierul georgian Georgy Kvirikashvili.

Proiectul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) este derulat de un consorțiu la care acționari sunt companiile BP, SOCAR, Snam, Fluxys, Engas și Axpo. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) analizează acordarea unei finanțări de până la 1,5 miliarde de euro pentru TAP, ceea ce ar urma să fie cel mai mare credit acordat vreodată de BERD.

În ultimii ani, Grecia a început să își promoveze poziția de centru energetic regional, proiectul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) urmând să fie completat de un interconector cu Bulgaria precum și de un proiect de gaze naturale lichefiate în Alexandrupolis, nordul Greciei.

Oficialii guvernamentali au estimat că TAP va însemna 8.000 de noi locuri de muncă în Grecia, țară unde rata șomajului a ajuns la 24%, și contracte de sute de milioane de euro pentru firmele grecești care vor lua parte la lucrările de construcție.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: