O agenda europeana pentru economia colaborativa

Data publicarii: 02-06-2016 | Economie

Comisia Europeana a prezentat, joi, orientari menite sa sprijine consumatorii, intreprinderile si autoritatile publice sa se implice in economia colaborativa, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Întrucât economia colaborativă începe să prindă rădăcini în UE, autoritățile naționale și locale răspund printr-un mozaic de măsuri de reglementare. Aceasta abordare fragmentată a noilor modele de afaceri creează incertitudine pentru operatorii tradiționali, pentru noii prestatori de servicii, precum și pentru consumatori și ar putea obstrucționa inovarea, crearea de locuri de muncă și creșterea economică. În replică, Comisia a publicat joi orientări în baza cărora statele membre să poată asigura o dezvoltare echilibrată a economiei colaborative.

"O economie europeană competitivă are nevoie de inovare, fie ca e vorba de domeniul produselor sau de cel al serviciilor. Rolul nostru este de a încuraja un mediu de reglementare care să permită dezvoltarea unor noi modele comerciale, asigurând în același timp protecția consumatorilor, precum și o impozitare echitabilă și condiții de muncă echitabile", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.

"Dacă permitem ca piața noastră unică să fie fragmentată de-a lungul unor linii naționale sau chiar locale, Europa, în ansamblul ei, are de pierdut. Astăzi, oferim orientări juridice pentru autoritățile publice și operatorii de pe piață în vederea dezvoltării echilibrate și sustenabile a acestor noi modele de afaceri. Invităm statele membre să își revizuiască reglementările, ținând seama de aceste orientări, și să fie pregătite să le sprijine în acest proces", a declarat la rândul său comisarul european pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elzbieta Bienkowska.

Comunicarea intitulată "O agendă europeană pentru economia colaborativă" conține orientări cu privire la modul în care legislația în vigoare a UE ar trebui aplicată în acest sector dinamic și cu o evoluție rapida, clarificând aspectele-cheie cu care se confrunta operatorii de pe piață și autoritățile publice.

Comunicarea invită statele membre ale UE să reexamineze și, la nevoie, să revizuiască legislația existentă în conformitate cu aceste orientări. Comisia va monitoriza mediul de reglementare aflat într-o evoluție rapidă, precum și progresele în domeniul economic și al afacerilor. Ea va urmări tendințele prețurilor și ale calității serviciilor și va identifica eventualele obstacole și probleme generate de reglementările naționale divergente sau de lacunele în materie de reglementare.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: