Bogza (FIC): Consiliul Economic si Social este absent din viata economica

Data publicarii: 10-06-2016 | Economie

Consiliul Economic si Social este absent din viata economica, desi este organismul care are dreptul sa isi spuna parerea despre orice initiativa legislativa, a declarat Mihai Bogza, presedinte al Consiliului de Administratie al Bancpost si vicepresedinte al Consiliului Investitorilor Straini (FIC).

'Nu foarte multă lume știe despre Consiliul Economic și Social. De ce? Pentru că este absent din viața economică deși este organismul care, mai mutl decât FIC sau coaliția pentru Dezvoltarea României, are dreptul, prin lege, să își spună părerea despre orice înseamnă inițiativă legislativă. Din păcate, Consiliul Economic și Social nu funcționează. Din 2011 de când s-a schimbat structura lui pe hârtie el a continuat să funcționeze pe sistemul vechi cu organizații patronale care nu sunt reprezentative, fără introducerea ONG-urilor, și cu Guvernul care, de drept, nu ar fi trebui să fie acolo. De abia de curând cu Guvernul acesta de tehnocrați, reprezentanții Guvernului s-au retras dar CES-ul tot nu s-a modificat. Există niște legi care pur și simplu nu se aplică pentru că nu există sancțiuni pentru nerespectarea lor', a spus Bogza.

El este de părere că parlamentarii ar trebui să facă studiu de impact atunci când elaborează o inițiativă legislativă.

'O problemă care ne-a preocupat pe noi, comunitatea bancară, au fost legile fără studiu de impact. Aparent este o portiță într-o lege ca permite tocmai Parlamentul să nu facă studii de impact deși ei sunt principali inițiatori ai legilor. E ca și cum ai spune că toți militarii poartă uniformă cu excepția soldaților și ofițerilor. (...) Am văzut în multe cazuri miniștri numiți de care nu auzisem înainte. Sigur, noi suntem din zona bancară, nu e obligatoriu să auzim, nu s-a auzit nimic după și, mai grav, nu s-a auzit nici în timpul mandatului. Te poți înterba cum se fac aceste numiri. Asta este valabil nu numai la nivelul miniștrilor ci și în diverse alte funcții. Mă gândesc că multe numiri se fac așa: hai să punem ministru pe cutare, că este membru al partidului. Da, dar nu se pricepe la problema aia. Nu e nimic, are secretari de stat care se pricep și îl ghidează. Apoi el își numește secretari de stat. Pe cine? Păi tot niște oameni care sunt cu experiență politică dar nu se pricep la problema aia. Nu e nimic, are consilieri și așa mai departe. Zone importante ale economiei ajung să fie conduse fie de la un nivel mai jos, acei directori care sunt acolo de multă vreme, dar care nu au viziune, nu este în obligația lor să ia decizii, sau să fie o persoană autoritară care să ignore opiniile celor de mai jos', a mai arătat oficialul FIC.

La rândul său, Dan Pascariu, președinte al Consiliului de Supraveghere la UniCredit, a spus că lumea nu înțelege că responsabilitatea băncilor este față de deponenți în cazul discuțiilor privind Legea dării în plată.

'Știți de toată discuția pornită în jurul legii dării în plată. Lumea nu înțelege, din păcate, că prima noastră responsabilitate fiduciară este față de deponenți', a precizat Pascariu.

El a vorbit în cadrul evenimentului despre guvernanța corporativă.

'Țin minte, după ce am plecat de la Banca Română de Comerț Exterior, chiar înainte de a pleca am avut presiuni de la Guvern să dăm un credit uriaș Companiei Naționale de Petrol și de asemenea familiei Păunescu. În 14 februarie 2004, AGA m-a schimbat și, la o săptămână, Păunescu a primit 10 milioane prin credit care până la urmă a ajuns la 200 de milioane, iar Compania Națională de Petrol vreo 500 milioane. Niciunul nu a fost rambursat. Familia Păunescu și-a răscumpărat creanța de la AVAS cu vreo 16 milioane, ca să înțelegem ce înseamnă până la urmă guvernanța corporativă, felul în care evaluăm riscurile și în care le asumăm. (...) Experiența mea cea mai tristă ca membru al boardului sau președinte de board a fost la TAROM, unde după chinuri extraordinare am reușit să punem la punct o strategie care din păcate nu a fost executată. De aceea este TAROM în situația asta. Nu e suficient să aibă o strategie foarte bună dacă nu este executată', a mai spus oficialul UniCredit.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: