Cezar Mereuta: Brexitul constituie o puternica lovitura data stabilitatii structurale a UE

Data publicarii: 24-06-2016 | Economie

Brexit-ul constituie o puternica lovitura data stabilitatii structurale a Uniunii Europene, iar cel mai important efect este posibilitatea aparitiei miscarii de "domino", respectiv tendinta centrifuga a altor state, a declarat vineri pentru AGERPRES, Cezar Mereuta, cercetator asociat al Centrului de Macromodelare Economica al Academiei Romane.

* LIVE UPDATE Referendum în Marea Britanie: Tabăra Brexit a câștigat cu 51,9% din voturi

"În pofida unor prevederi optimiste, fără suport, s-a dovedit că prognoza mea a fost corectă: Brexit! Consecințele evenimentului sunt în mai multe planuri: un mediu economic extern cu o mare doză de impredictibilitate, cu posibile influențe negative asupra exportului României; modificări semnificative de curs de schimb al lirei sterline, cu implicații posibile asupra cursului leu-euro; poate cel mai important efect este posibilitatea apariției mișcării de "domino", adică tendința centrifugă a altor state. Altfel spus, Brexitul constituie o puternică lovitură dată stabilității structurale a UE", a spus Cezar Mereuță.

Economistul a acordat recent un interviu pentru AGERPRES în care a precizat că principalul pericol pentru economia României pe termen scurt îl reprezintă efectele unei eventuale decizii a Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană, iar pe plan intern ar fi un posibil derapaj al echilibrului macroeconomic în 2017.

"În altă ordine de idei, aș dori să nu am dreptate în a doua previziune: derapaj al echilibrului macroeconomic în anul 2017. Deja, organisme financiare internaționale atrag atenția asupra posibilității intrării în deficit excesiv a României (mai mare de 3%) în anul 2017. De aceea, trebuie evitată orice măsură nouă de a crea presiuni bugetare suplimentare cum sunt cele legate de pensiile speciale ale organelor politice în profil teritorial (consilii județene, municipii comune etc.). De asemenea, legea salarizării trebuie foarte bine gândită pentru a încerca scăderea coeficientului de inegalitate de 7,2 care este cel mai mare din UE", a afirmat Cezar Mereuță.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: