UE interzice pescuitul la o adancime mai mare de 800 de metri

Data publicarii: 30-06-2016 | Economie

Uniunea Europeana a anuntat joi interzicerea pescuitului la o adancime mai mare de 800 de metri in zona de nord-est a Atlanticului, conform unui acord in acest sens la care au ajuns statele membre, Comisia si Parlamentul European dupa mai multi ani de negocieri, transmite AFP.

Comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, Karmenu Vella, a salutat acest "compromis echilibrat care va proteja mediul și resursele piscicole în apele adânci și în același timp pune capăt incertitudinilor cu care se confruntă pescarii".

Acordul încheiat joi interzice pescuitul la o adâncime mai mare de 800 de metri în apele europene ale Atlanticului iar adâncimea maximă este stabilită la 400 de metri în cazul zonelor de mediu marin vulnerabil. În plus, în apele autorizate, pescuitul la adâncime nu va putea fi practicat decât dacă zona a fost exploatată deja între 2009 și 2011. De asemenea, vor fi întărite controalele precum și sancțiunile în caz de infracțiuni.

Acest acord vine după patru ani de la publicarea primelor propuneri ale Bruxelles-ului cu privire la acest tip de pescuit, care are o pondere relativ redusă în UE, dar care este foarte sensibil pentru mediu. În ultimii patru ani ideea inițială de interzicere completă a pescuitului în apele adânci din Atlanticul de Nord a fost abandonat, în urma opoziției Franței, Spaniei și Portugaliei, țări care sunt responsabile pentru 90% din capturile în apele adânci.

Sursa: Agerpress